«Να προωθήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ως ένα πρότυπο, ένα μοντέλο για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο Hellenic Diaspora Medical Forum, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς, παρουσίασε τις προτάσεις της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία στους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, της κινητικότητας των νέων, της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχευση παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των Eυρωπαίων και θα αποδεικνύουν ότι «η Ευρώπη μεριμνά χωρίς διακρίσεις για όλους» και «χωρίς να μένει κανένας πίσω».
«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα κριθούμε από τις αξιόπιστες και βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις που θα αναζητήσουμε σε καίρια θέματα, όπως η εκπαίδευση, τα προγράμματα κινητικότητας, αλλά και η δημόσια υγεία» είπε ο κ. Σχοινάς και υπογράμμισε:
«Σήμερα, το να είσαι Eυρωπαίος, Eυρωπαία, σημαίνει να προστατεύεις τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σημαίνει καθολικά συστήματα υγείας και πρόνοιας στα οποία και όλες μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αποστολή μας τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους».
«Κύριο μέλημά μας είναι, ανάμεσα στα άλλα, να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι εφοδιασμένη με προσιτά φάρμακα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά την ίδια στιγμή να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα πρέπει να παραμείνει καινοτόμος και πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Σχοινάς.
«Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται και πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής υγείας, ώστε να παρέχεται υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας και να μειωθούν οι ανισότητες στην πράξη. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας, προκειμένου να προωθηθεί η ανταλλαγή των πληροφοριών και να στηριχθεί η έρευνα για νέες στρατηγικές πρόληψης, αλλά και για θεραπείες, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Βεβαίως, όλα αυτά, πάντα με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπου όπως ξέρετε, η Ε.Ε, είναι ήδη και θα παραμείνει παγκόσμια πρωταθλήτρια».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις δράσεις και στις στοχεύσεις της νέας Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κινητικότητας των νέων φοιτητών και επιστημόνων, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ιατρικής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Erasmus Plus. Τόνισε πως το πρόγραμμα Erasmus, στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του «επέτρεψε σε δέκα εκατομμύρια νέους ευρωπαίους να σπουδάσουν, να καταρτιστούν και να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε άλλη χώρα».
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από εβδομήντα χιλιάδες νέοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την εμπειρία, με το ΑΠΘ να κατέχει μάλιστα την πρώτη θέση στον αριθμό συμμετοχών του Erasmus» είπε και πρόσθεσε :
«Το Erasmus Plus εξασφαλίζει στους φοιτητές που το ακολουθούν, μεγαλύτερη επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και καθιστά τα πανεπιστήμιά μας περισσότερο εξωστρεφή και καινοτόμα».
Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι το Μάιο, ενίσχυση του προγράμματος με τριπλασιασμό των πόρων του, από 15 σε 45 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, με είκοσι εκατομμύρια ωφελούμενους νέους. «Χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης πενταετίας» πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και στον στόχο ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης ως το 2025, που θα αντλεί και θα αξιοποιεί την εμπειρία από τα προγράμματα κινητικότητας. Επεσήμανε, ιδιαιτέρως, τη δέσμευση της Κομισιόν για τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, το οποίο αφορά συνδυασμένες προτάσεις για παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η πολιτική τροφίμων, το «πράσινο» new deal, η αντιμικροβιακή αντίσταση, η καινοτόμος έρευνα και τεχνολογία και τα προσιτά φάρμακα.
«Η μάχη κατά του καρκίνου απαιτεί μια πραγματικά οριζόντια και συνολική προσέγγιση στην πολιτική μας» τόνισε ο κ. Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι όλα, ο τρόπος και η ποιότητα ζωής, η ποιότητα της τροφής, τα φάρμακα, η πρόσβαση στην έρευνα και η τεχνολογία, έχουν τη σημασία τους για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν κρίκους σε μια αλυσίδα, που έχει ένα και μοναδικό στόχο: να μειώσουμε τον αντίκτυπο της αρρώστιας στην Ευρώπη».
«Δεσμευτήκαμε ότι θα παρουσιάσουμε αυτή την πρωτοβουλία στις πρώτες εκατό μέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε :
«Συνολικά με τις δράσεις μας στη δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση και τις σημαντικές επενδύσεις στη νεολαία μας και τις ευκαιρίες κινητικότητας, ελπίζω να κάνουμε τη διαφορά. Να προωθήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ως ένα πρότυπο, ένα μοντέλο για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε, ότι βελτιώσαμε την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και εν τέλει ότι η Ευρώπη μεριμνά χωρίς διακρίσεις για όλους. Χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς να μένει κανένας πίσω».
Στο βιντοσκοπημένο μήνυμα του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της ελληνικής Ομογένειας που δραστηριοποιείται και διαπρέπει στις ΗΠΑ, και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΑΠΘ και της Ιατρικής Σχολής του για δικτύωση με Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς.
«Η ιατρική επιστήμη αποτελεί σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου γένους, και στην εποχή μας ακόμη περισσότερο ασφαλώς, μια επιστήμη με σαφή ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού σκοπεύει στην ίαση του ανθρώπου από τις ποικίλες σωματικές και ψυχικές ασθένειες και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του» είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι η ιατρική επιστήμη «συγκλίνει σε αρκετά σημεία, από άποψη προσφοράς, με όσα και η Εκκλησία πράττει με το δικό της τρόπο, στα πλαίσια της διακονίας του ανθρώπου. Σε αυτό το σημείο συναντώνται η ιατρική επιστήμη και η διακονία της Εκκλησίας».
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εγώ προσωπικά, θα σταθούμε αρωγοί, όπως και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια του ΑΠΘ, για συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς στους οποίους διαπρέπει και ανθεί ο ομογενειακός Ελληνισμός. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της συναντήσεώς σας» υπογράμμισε στο μήνυμα του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Φάνης Γρηγοριάδης