Μάρτιν Σουλτς: Αναγκαιότητα ένταξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια

«Όσο πιο κοντά στους πολίτες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή τους από τους πολίτες, και όσο πιο μακριά λαμβάνονται, τόσο μικρότερη είναι η αποδοχή τους», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της 4ης Μητροπολιτικής Συνόδου Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr.

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους πολίτες αξιοποιείται από ακραίες φωνές, είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερά, και υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της διεύρυνσης της Ε.Ε. Λέγοντας: «Εγώ είμαι πάντα υπέρ της αλληλεγγύης. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους για να συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον να τις εντάξουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέχρι την ένταξή τους στην Ε.Ε. Πρέπει να είμαστε τολμηροί και να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, προκειμένου να πετύχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να γίνουμε όπως οι ΗΠΑ, χρειαζόμαστε την ταυτότητά μας, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτήρισε «ντροπή για τον κόσμο» και εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες της επανεκλογής του στις ΗΠΑ.

Μίλησε για την ανάγκη συμβιβασμών στην Ε.Ε. ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, με την Κομισιόν να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή. Επίσης, αναφέρθηκε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επισημαίνοντας ότι «η Μελόνι πίστευε ότι ο Μουσολίνι είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο έθνος στον 20ο αιώνα, εκλέχθηκε με ιδέες κατά της Ε.Ε., αλλά ήταν αρκετά έξυπνη για να καταλάβει ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και γι’ αυτό με τις Βρυξέλλες υπήρξε συμβιβασμός».

«Οι συμβιβασμοί δεν αφορούν μόνο τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τότε που ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε «πολύ άδικη» τη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αυτή έβλαψε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Δήλωσε ότι ντράπηκε ως σοσιαλδημοκράτης όταν Έλληνες εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα του έθεσαν το ζήτημα ότι άνθρωποι που κέρδιζαν 20.000 ευρώ το μήνα αποφάσιζαν να μειώσουν τις αποδοχές τους και να περικόψουν συντάξεις των 300 ευρώ.

Κατέληξε λέγοντας ότι θαυμάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι, παρά τις θυσίες τους, παρέμειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι τα κέρδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέρχονται από τις ενέργειες προηγούμενων κυβερνήσεων.

To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου:

Φωτογραφίες από το συνέδριο:

https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos

https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και

©

Loading