Μαθητές στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν «καγκουρό» και στέλνουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων (pics & vid)

Ένα καγκουρό που τρέφεται αποκλειστικά με… βιβλία δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών – «Πρόκειται για ένα διαδραστικό, ομαδικό έργο τέχνης που λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στα παιδιά, στα βιβλία και στους δασκάλους, προωθώντας τη διαφορετικότητα αλλά και την δύναμη της γνώσης» εξηγεί στο politic.gr ο Εικαστικός του σχολείου, Άρης Παπαπασχάλης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

propoli

Το «Kanguru της γνώσης», είναι ένα καγκουρό… αλλιώτικο από τα άλλα, καθώς δεν έχει φύλο, στόμα ή χέρια, αλλά αγαπάει την γνώση και καταβροχθίζει τα βιβλία που του αφήνουν τα παιδιά μέσα στο πολύχρωμο μάρσιππό του. «Η επιλογή να μην έχει φύλο, έχει ως σκοπό να διδάξει την αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ η έλλειψη στόματος και χεριών να αναδείξει την πνευματική του δύναμη που υπερισχύει της σωματικής», αναφέρει ο κ. Παπαπασχάλης.

«Η ιδέα ξεκίνησε από έναν σιδερένιο σκελετό που υπήρχε στο σχολείο από την περίοδο του κορονοϊού και θέλαμε να τον αξιοποιήσουμε καθώς προοριζόταν να μπει στη βιβλιοθήκη. Το σχήμα του έμοιαζε με καγκουρό και έτσι σκεφτήκαμε πως μπορούμε να το κάνουμε», περιγράφει ο κ. Παπαπασχάλης, λέγοντας πως τα περισσότερα παιδιά του σχολείου, (από την 3η έως την 6η τάξη), συμμετείχαν στη δημιουργία του έργου, που κράτησε 4 εβδομάδες, δουλεύοντας με συμπιεσμένο χαρτί, αφρολέξ, φελιζόλ και ακρυλικό στόκο. «Τοποθετήθηκε στη βιβλιοθήκη του σχολείου στα τέλη Φεβρουαρίου και το αγκάλιασαν πολύ γρήγορα, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους», λέει ο Εικαστικός του σχολείου.

Πλέον, οι τοίχοι των σχολικών αιθουσών έχουν γεμίσει με αμέτρητες ιστορίες και ζωγραφιές που απεικονίζουν το βιβλιοφάγο καγκουρό σε… διάφορες δραστηριότητες, ενώ πολλά παιδιά του αφήνουν γράμματα με τις σκέψεις τους, καθησυχάζοντάς το ότι δεν θα το αφήσουν ποτέ… νηστικό! Σύμφωνα με τον κ. Παπαπασχάλη, το «Kanguru της γνώσης» δημιουργεί έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, στα βιβλία και τους δασκάλους, καθώς τα παιδιά του αφήνουν γράμματα που του «παραγγέλνουν» διάφορα βιβλία, και στη συνέχεια οι δασκάλες τους τα δίνουν.

Η ιστορία του

Το «Kanguru της Γνώσης» είχε ζωή και πριν τον κορονοϊό, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας που τα παιδιά απουσίαζαν από το σχολείο, πέρασε μία μεγάλη περίοδο… πείνας, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο ένας σκελετός! Το 2022, με την επιστροφή μαθητών κα μαθητριών, το καγκουρό «πήρε τα πάνω του», καθώς δεν το άφησαν στιγμή χωρίς βιβλία και γράμματα. Από τότε, τα παιδιά φροντίζουν να είναι πάντα χορτάτο, ενώ αυτό από πλευράς του, σαν «γκουρού» της γνώσης, τους μεταφέρει την σοφία του, εμπνέοντάς τα να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Δείτε επίσης: Εθελοντική δράση καθαρισμού από Ουκρανούς και τον δήμο Θεσσαλονίκης

Loading