Με 170 συμμετοχές 2ο Ελληνο-Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού

Με 170 συμμετοχές 2ο Ελληνο-Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού

Η ανάδειξη περιοχών της Ελλάδας και της Σερβίας που έχουν τις προϋποθέσεις και την προοπτική να αποτελέσουν τουριστικούς προορισμούς – του δήμου Πρέβεζας και της επαρχίας Bοϊβοντίνα αντίστοιχα – και η βελτίωση των υποδομών στη χώρα μας, ως αναγκαιότητα για την αύξηση των τουριστικών ροών, είναι οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί το 2ο Ελληνο-Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Έκθεσης Philoxenia.
Με 50 συμμετοχές από τη Σερβία και 120 από την Ελλάδα το Φόρουμ που διοργανώνεται από το  Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδος και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρέβεζας και τα Επιμελητήρια της Βοϊβοντίνα με την υποστήριξη της Δ.Ε.Θ. Helexpo θα αναπτυχθεί σε τέσσερις ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν ως νέοι τουριστικοί προορισμοί η Πρέβεζα, η Βοϊβοντίνα και η μεγαλύτερη πόλη της, το Νόβισαντ, καθώς και η περιοχή της Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. 
 Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Fraport και τουριστικού και εμπορικού λιμένα της Πρέβεζας και από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας εκπρόσωποι του αεροδρομίου της Μπάνια Λούκα. 
“Υπάρχει φέτος ενδιαφέρον σε επίπεδο μεγάλων οργανισμών και μεγάλων ξενοδοχείων που πέρσι δεν υπήρχε. Ενδιαφέρονται για την παρουσία τους στην πόλη μας και στην Έκθεση Τουρισμού και στο Φόρουμ” δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το Φόρουμ ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος.
“Δεν μπορεί το 80% των τουριστών από τις γειτονικές χώρες να έρχονται μόνο το καλοκαίρι. “Εχουμε εντυπωσιακά μέρη και πρέπει να τα αναδείξουμε. Πρέπει ο Σέρβος, ο Βούλγαρος, ο Ρουμάνος τουρίστας να γνωρίζει ότι έχουμε και εμείς όμορφες ορεινές περιοχές” υπογράμμισε ο κ. Γεωργάκος.
Τρεις στους δέκα τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα οδικώς
Στη δεύτερη ενότητα το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα παρουσιάσει πως οι υποδομές μπορούν να συμβάλλουν στον τουρισμό, στοιχεία για τη golden visa (χρυσή βίζα) και παρουσίαση περιπτώσεων στην Ελλάδα που δείχνουν ότι η χορήγησή της έχει παίξει ρόλο στην ανάπτυξή τους. 
Επικαλούμενος μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που δείχνει ότι τρεις στους δέκα τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα οδικώς από τα βόρεια σύνορα της χώρας, ο κ. Γεωργάκος τόνισε υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών, ώστε να υπάρξει αύξηση των  επισκεπτών και τα Σαββατοκύριακα. 
“Ο τουρισμός πέρα από καλές καιρικές συνθήκες και ομορφιά χρειάζεται και υποδομές. Οι υποδομές είναι πολύ βασικές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στις τουριστικές περιοχές, συνθηκών άνεσης και σωστής αστικής διαβίωσης με σωστό σχεδιασμό” είπε ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γεώργιος Τσακούμης προσθέτοντας ότι ένα σοβαρό θέμα είναι η ασφάλεια των τουριστών, η προστασία από ακραία φυσικά φαινόμενα.
“Η Ελλάδα έχει προχωρήσει τα τελευταία 30 χρόνια με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις πάρα πολλές κατασκευές υποδομών και σχεδιασμού, αλλά η άποψη του ΤΕΕ είναι ότι ακόμη δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό σημείο ώστε να είμαστε μία χώρα που έχει σωστές και άνετες υποδομές για να υποστηρίξει αυτό το μεγάλο φόρτο που προκαλείται από την προσέλευση εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο”ανέφερε ο κ. Τσακούμης.
Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ είπε ότι στον αυτοκινητόδρομο Ελλάδας – Ουγγαρίας το μοναδικό τμήμα που παραμένει ημιτελές είναι από τον κόμβο των Μαλγάρων έως τους Ευζώνους, ότι οι μελέτες είναι σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια και ότι είναι στον προγραμματισμό να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. 
Από τις 5.302 golden visas, μόνον 128 στη Θεσσαλονίκη 
Στην ίδια ενότητα θα εξεταστεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας (Golden Visa) και η προώθησή και προβολή του στη Θεσσαλονίκη. 
Δυστυχώς από τις 5.202 golden visa που έχουν δοθεί σε υπηκόους (Κίνας, Τουρκίας, Ρωσίας, Αιγύπτου) η Θεσσαλονίκη έχει μόνο 128, είπε ο κ. Γεωργάκος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, φορολογικά ή μειωμένο ποσό ελάχιστην επένδυσης, για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για Θεσσαλονίκη και τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Με βάση το πρόγραμμα, άδειας διαμονής στην Ελλάδα αποκτά ο κάτοικος τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε) και τα μέλη της οικογένειάς του, αν αγοράσει ακίνητο η αξία του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ. «Θα μπορούσε για τη Θεσσαλονίκη και για άλλες περιοχές το ποσό αυτό να μειωθεί στα 200.000 ευρώ” ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι  οι βόρειοι γείτονές μας είναι εκτός Ε.Ε. 
Στην τρίτη ενότητα θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις για συνεργασία και η τέταρτη ενότητα του Φόρουμ είναι μία κλειστή στρογγυλή τράπεζα και συζήτηση με τη συμμετοχή φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τρόπους διευκόλυνσης της τουριστικής κίνησης. 
Για δύο διανυκτερεύσεις επιλέγουν τη Σερβία οι Έλληνες
Τη Σερβία επισκέφθηκαν πέρσι 3.430.522 τουρίστες. Το 30%, 1.111.000 τουρίστες επέλεξαν το Βελιγράδι και 196.000 το Νόβισαντ, τις περιοχές με ιαματικά λουτρά 596.000 τουρίστες και περίπου ίδιος αριθμός τα ορεινά θέρετρα της χώρας. 
Το 2018 τη Σερβία επισκέφθηκαν 71.359 Έλληνες και πραγματοποίησαν 129.750 διανυκτερεύσεις (το 2017 οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τη Σερβία ήταν περίπου 60.000). Την Ελλάδα κατά μέσο όρο επισκέπτονται σε ετήσια βάση ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες.
“Το Φόρουμ ξεκίνησε πέρσι, κάνει τα επόμενα του βήματα φέτος και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας θεσμός που θα προχωρήσει. Αν υπάρχουν Επιμελητήρια και άλλοι φορείς που μπορούν να οργανώσουν τέτοια γεγονότα είμαστε εδώ για να τα υποστηρίξουμε να τα εντάξουμε στη Philoxenia” τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ -HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής.
“Θέλω να πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά ευρύτερα στην Ελλάδα θα είναι στη Philoexenia θα την υποστηρίζουν και σαν ομπρέλα η ΔΕΘ-HELEXPO θα μπορέσει να λειάνει οποιεσδήποτε αιχμές υπάρουν μεταξύ των φορέων τουρισμού” συμπλήρωσερ ο κ. Τσαξιρλής. 
“Δυστυχώς στην πόλη αυτή δεν μπορώ να θυμηθώ να είμαστε ενωμένοι για κάτι, να έχουμε ένα κοινό στόχο. Πάντα κάποιος όταν πάει να κάνει κάτι, άλλοι τραβάν άλλο δρόμο. Νομίζω ότι είναι θέμα νοοτροπίας. Έχουμε την πόλη Θεσσαλονίκη, ένα καταπληκτικό σημείο, “οικόπεδο”. Να αποφασίσουμε όλοι να βάλουμε έναν στόχο πως αυτή την πόλη θα τη βελτιώσουμε τουριστικά” ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.  
Να σημειωθεί, ότι με χθεσινή απόφαση της Δ.Ε. το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τη διοργάνωση του Φόρουμ.
Το 2ο  Forum Τουρισμού με την συμμετοχή της Ελλάδος, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Κ.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play