Με αναφορές στην ιστορία της Εσθήρ Κοέν το φετινό μήνυμα του προέδρου του ΚΙΣΕ για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Στην ιστορία της Εσθήρ Κοέν, επιζήσασας του Άουσβιτς που απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρεται ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

propoli

«Η 27η Ιανουαρίου, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, και η Ελληνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα θρήνου για τα θύματα, περισυλλογής για τις κοινωνίες, αλλά κυρίως διδαχής. Ανατρέχουμε στην ιστορία για να μάθουμε απ’ αυτήν… την κατανοούμε για να γίνουμε οι ίδιοι φορείς των μηνυμάτων της, για να κάνουμε οδηγό μας την αρχή του σεβασμού στον άνθρωπο», τονίζει για τη σημερινή ημέρα ο κ. Σαλτιέλ και αναφέρεται στην ιστορία της Εσθήρ Κοέν. Μια ιστορία που συνοψίζει όχι μόνο τη βαρβαρότητα με την οποία συντελέστηκε η γενοκτονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί, αλλά και σημαντικές πτυχές της ιστορίας, μαζί με πολύτιμα συμπεράσματα για την ευθύνη της Μνήμης, την ανάγκη της παιδείας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η Εσθήρ Κοέν είχε μια πολυμελή οικογένεια και μια ευτυχισμένη ζωή μέχρι τη στιγμή της σύλληψής της, στις 25 Μαρτίου 1944. «Δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι ήταν κακό να είσαι Εβραίος, ότι για αυτό θα σε μισούσαν και ότι για αυτό θα είχαν προγραμματίσει τον θάνατό σου», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και αναφέρεται στα χτυπήματα που δέχθηκε η Εσθήρ: την αδιαφορία της κοινωνίας, την απογύμνωση από την ανθρώπινη ιδιότητα, την επίγνωση του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων, την προσαρμογή στη ζωή του στρατοπέδου, με τον θάνατο να γίνεται η νέα …κανονικότητα και τη ζωή να είναι απλώς καθαρή τύχη, τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της απώλειας και το μίσος, το πλιάτσικο και τις κλειστές πόρτες.

«Η Εσθήρ συνειδητοποιεί ότι η κοινωνία δεν είναι απλά αδιάφορη στον εβραϊκό σπαραγμό, αλλά ότι κυριολεκτικά “βολεύτηκε” από την εκτόπιση των Εβραίων, κέρδισε απ’ αυτήν και τώρα δυσανασχετεί με την επιστροφή των λιγοστών επιζώντων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ.

Η Εσθήρ, όπως και πολλοί άλλοι που επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας, έφτιαξε τη ζωή της από το μηδέν και αντιμετώπισε με γενναιότητα μέχρι τέλους όλα τα χτυπήματα, αφού ο κουνιάδος της έκανε εξορία στη Μακρόνησο, έχασε τον γιο της νέο και είδε τον αντισημιτισμό να απειλεί και πάλι την κοινωνία και την ίδια την οικογένειά της αφού η κόρη της μετανάστευσε στο Ισραήλ, όταν καθηγητής στο Γυμνάσιο την αποκάλεσε «παλιοεβραία».

Όπως τονίζει ο κ. Σαλτιέλ, στην ιστορία της Εσθήρ Κοέν «συμπυκνώνονται όλες οι μεγάλες αλήθειες και τα μηνύματα που οφείλουμε να μεταδώσουμε στη νέα γενιά ώστε να μην παρασυρθεί και πάλι η κοινωνία μας στον κίνδυνο της λήθης… ώστε να αντισταθεί στα φαινόμενα αντισημιτισμού που και πάλι την απειλούν…». Διότι, όπως τονίζει, «η Μνήμη της Σοά -του μεγάλου κεφαλαίου της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του μελανότερου κεφαλαίου της ιστορίας του ανθρώπου- σήμερα πια, δεν αφορά μόνο τους Εβραίους».

Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου και διαδικτυακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Χθες το βράδυ έγινε φωταγώγηση του Λευκού Πύργου με τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο οι Εβραίοι, στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού αφιερώματος, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), θα υπάρξει προβολή βίντεο από τη φωταγώγηση του Λευκού Πύργου, σήμερα, στις 18:00, καθώς και προβολή της παράστασης «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» από τη θεατρική ομάδα της ΙΚΘ «Entremosotros», το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 19:00.

Επίσης, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, το διαδικτυακό αφιέρωμα, με ώρα έναρξης στις 19:00, περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση από τον ραββίνο της ΙΚΘ Ααρών Ισραέλ και μηνύματα για την ημέρα μνήμης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani), τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ και τον πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Γιάννη Μπουτάρη. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 19:45 της ίδιας ημέρας με προβολή της παραγωγής του 55ου Φεστιβάλ Δημητρίων με τίτλο «Μη με ξεχάσετε», μια δραματοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του ομώνυμου βιβλίου του Λεόν Σαλτιέλ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τις ηθοποιούς Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη.

Οι προβολές του διαδικτυακού αφιερώματος είναι προσβάσιμες μέσω του ιστότοπου https://jcthessaloniki.gr/ ή στο https://www.youtube.com/channel/UCsc2emfc9TWCGsR0SfwOC8w/videos

Σ.Παπ.

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading