Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και φοροελαφρύνσεις μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και φοροελαφρύνσεις μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Ανοιχτός δρόμος τριετίας ανοίγεται για ανέγερση επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέπει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των φόρων.

Η ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται από το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και η σημαντική αύξηση των εσόδων λόγω των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για μια μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα προκειμένου να εδραιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αυτό επιτρέπει και την αποκατάσταση αδικιών στη φορολογική πολιτική που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των μνημονίων.

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, οι δύο μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι οι εξής:

α) Η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των χρηματοδοτήσεων ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, παράλληλα με τη γρήγορη συμβολαιοποίηση των έργων για την ανάπτυξη της οικονομίας, και

β) Η συνέχιση της πολιτικής περιορισμού της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και η ενίσχυση των ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας για την επόμενη τριετία είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει, με προϋπολογισμό 13,15 δισ. ευρώ για το 2024, 14,1 δισ. ευρώ για το 2025 και περίπου 15 δισ. ευρώ για το 2026. Συνολικά, το πρόγραμμα θα υπερβεί τα 42 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, περιλαμβάνοντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοινοτικούς πόρους και εγχώρια χρηματοδότηση. Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για έργα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών έχουν οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ για το 2024. Η πρόβλεψη είναι ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα θα αποδίδουν και με νέες παρεμβάσεις, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών ελέγχων. Ο στόχος του υπουργείου είναι η πολιτική περιορισμού της φορολογητέας ύλης να αποδώσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδικίες και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.

Loading

Play