Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Παρουσιάστηκε το καλοκαιρινό πρόγραμμα με 13 παραγωγές, ξεχωριστές μουσικές και… σινεμά με θέα (pics)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Παρουσιάστηκε το καλοκαιρινό πρόγραμμα με 13 παραγωγές, ξεχωριστές μουσικές και… σινεμά με θέα (pics)

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσίασε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα, με τίτλο “Καλοκαίρι στο Μέγαρο” και διάρκεια από τις 21 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με όλες τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μελίδης

Πρόκειται για 13 παραγωγές, οι 12 καθαρά του Μεγάρου και η μία σε συνεργασία με τη Lidl Ελλάς. Ο πρόεδρος του Οργανισμού του Μεγάρου, Βασίλης Γάκης, τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του: “Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Είναι το καλοκαίρι της επανεκκίνησης και της ασφαλούς επιστροφής στην κανονικότητα. Και αυτη η συνθήκη αφορά και επηρεάζει και τον πολιτισμό“.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, Βασίλης Γάκης

Και πρόσθεσε με νόημα: “Δίνουμε χρώμα και ήχο στην πόλη. Κύριο μέλημά μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού προγράμματος, είτε από το ίδιο το Μέγαρο, είτε μέσω της φιλοξενίας αξιόλογων καλλιτεχνικών παραγωγών. Για εμάς, το Μέγαρο είναι μια γέφυρα πολιτισμού με ολόκληρη τη βαλκανική ενδοχώρα”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Χρίστος Γαλιλαίας, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επισήμανε ότι “Καλοκαίρι στο Μέγαρο” σημαίνει “καλοκαίρι στο φως, καλοκαίρι στη δημιουργία, καλοκαίρι στην κανονικότητα με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην ασφάλεια των θεατών”. Σημείωσε, επίσης, ότι «οι δράσεις που θα παρουσιάσουμε είναι ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων που θα προσφέρει στο κοινό μια ευρεία γκάμα επιλογών με παραγωγές από διαφορετικά μουσικά στυλ. Η σύνθεση της διαφορετικότητας προάγει τον πολιτισμό».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Χρίστος Γαλιλαίας

Το πρόγραμμα

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει στις 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με τη συναυλία της Monika with her kitchen piano. Η γνωστή τραγουδοποιός αναμένεται να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Στις 28 Ιουνίου σειρά έχει η συναυλία «21 τραγούδια για το 1821» μια παράσταση που αποτελεί μέρος των δράσεων πρωτοβουλίας του συνθέτη και μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου και της Lidl Hellas, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Polis Ensemble», με τη σύμπραξη των Κατερίνας Παπαδοπούλου και Αλέξανδρου Καψοκαβάδη θα παρουσιάσει 21 εμβληματικά τραγούδια που αναφέρονται στην εθνεγερσία και την επιμέλεια έχει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα συναποτελεί έναν από τους χώρους προβολών ταινιών του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα, η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ενεργοποιεί” για ακόμη μία χρονιά το «Σινεμά με θέα», κάθε Δευτέρα με Τετάρτη, από τις 5 έως τις 28 Ιουλίου και από τις 23 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σημαντική είναι και η παρουσία του Κύκλου Νέων Καλλιτεχνών, που θα λάβει χώρα στις 14 και 21 Ιουλίου και 1 και 8 Σεπτεμβρίου. Το Μέγαρο δίνει την ευκαιρία ανάδειξης σε σπουδαστές των μουσικών ιδρυμάτων της πόλης. Μάλιστα, ο κ. Γαλιλαίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι τη φετινή σεζόν η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μέσω ακροάσεων.

Η γνωστή πλέον «Πασαρέλα» του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, επιστρέφει στις 15 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Νέα Παραλία, Νέα Πασαρέλα, Μόνο ανακύκλωση με θέμα το ταξίδι». Το καλοκαιρινό πρόγραμμα κλείνει στις 17 του μήνα με τη συναυλία των «Prefabricated Quartet» (Μιχάλης Σιώνας- φωνή, ηλεκτρικό μπάσο, Χρήστος Γούσιος – ηλεκτρική κιθάρα, Θοδωρής Παπαδημητρίου- τσέλο, πιάνο και Αλέκος Σπανίδης- τύμπανα), στην οποία θα παρουσιαστούν και ακυκλοφόρητα τραγούδια από το επόμενο studio album τους.

Πλήθος εκπροσώπων των ΜΜΕ έδωσαν το “παρών” στη συνέντευξη Τύπου

Τα διήμερα της Μουσικής

Υπάρχει, όμως, ακόμα μεγαλύτερος εμπλουτισμός του προγράμματος. Από τις 8 έως τις 23 Ιουλίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στους χώρους του ΜΜΘ θα εναλλάσσεται κλασική και ελληνική ποπ μουσική. Στις 8 Ιουλίου εμφανίζεται το σύνολο PlaCello Εnsemble με τη συναυλία «The Ouverture». Στις 9 Ιουλίου παίρνουν τη σκυτάλη οι «Monie e Monie Conniente», με τον Διογένη Δασκάλου και την παρέα του με τη μουσική κωμωδία «Comedia al dente».

Στις 15 Ιουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού Αργεντινού συνθέτη του τάγκο, Astor Piazzola, θα παρουσιαστεί το Ensemble Avantgarde, με ειδικό προσκεκλημένο το σολίστα, μπαντονεονίστα Roberto Salvalaio.

Στις 16 του μήνα ακολουθεί η συναυλία του Monsieur Minimal, με εκλεκτούς καλεσμένους τον αειθαλή Δάκη και την Ανδριάνα Μπάμπαλη. To Erotica Project, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, θα συντίθεται από κομμάτια του τελευταίου άλμπουμ του Monsieur Minimal με τίτλο «Erotica», αλλά και στοιχεία και από τη νέα του δουλειά με τίτλο Easteria.

Στις 22 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το Madrigals, ένα σπάνιο ντουέτο με βιολί και βιόλα από την Emilia Salvador και τον Emanuel Salvador. Τέλος, στις 23 Ιουλίου εμφανίζεται ο τρομπετίστας Γιώργος Αβραμίδης και η νέα του μπάντα «Invented Memories», με guest star την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή.

Η υπέροχη Μόνικα θα ανοίξει την αυλαία του καλοκαιρινού προγράμματος

Οι συνεργασίες που γεννήθηκαν από την πανδημία

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας του Μεγάρου, λόγω πανδημίας, το ΜΜΘ συνεργάστηκε με Πανεπιστήμια, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Momus και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Γάκης υπενθύμισε τη σύμπραξη με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που στόχευσε στην ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοηθείας του ΣΜΒΕ, καθώς και την στήριξη και διάδοση του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Μέσα από το κανάλι του Μεγάρο στο Youtube προβλήθηκαν 38 παραγωγές (7 στην πρώτη καραντίνα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο και 31 στη δεύτερη καραντίνα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα).

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού υπογράμμισε τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των δύο κτιρίων (Μ1 και Μ2), σημειώνοντας ότι έγινε προσπάθεια να επιτευχθεί έργο με την “εκμετάλλευση” του άδειου χρόνου λόγω της απαγόρευσης παραστάσεων.

Δείτε επίσης: Ο Βασίλης Γάκης στο Politic.gr: “Όραμά μου το Μέγαρο Μουσικής να αποτελέσει γέφυρα πολιτισμού για όλα τα Βαλκάνια”

Loading