Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ΑΠΘ για πιο πρασινα κτήρια

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ΑΠΘ για πιο πρασινα κτήρια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εντατικοποιεί τις προσπάθειες ενεργειακής αναβάθμισης του Οργανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός στο περιβάλλον, περιορίζοντας σημαντικά και τις ενεργειακές του δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει στενή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδική ομάδα του οποίου θα διενεργήσει στοχευμένο ενεργειακό έλεγχο (targeted energy audit) και θα μελετήσει το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων Μ1 και Μ2, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το voria.gr.

Ο ενεργειακός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών και θα βασίζεται σε επικαιροποιημένα, μετρήσιμα, ανιχνεύσιμα λειτουργικά δεδομένα ως προς την κατανάλωση ενέργειας.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ανάλυση των στοιχείων θα αποτελέσουν οδηγό, προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, που θα καταστήσουν τα κτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης περισσότερο «πράσινα».

Ακολούθως, θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παραδοθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εντός τριμήνου από την υπογραφή ανάθεσής της και το κόστος ανέρχεται σε 12.500 ευρώ.

Η συνεργασία υλοποιείται μέσω σύμβασης με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν καθώς και τα αποτελέσματα τους, αποτελούν το πρώτο στάδιο στην προετοιμασία του ΟΜΜΘ για την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στη σημερινή υπογραφή ανάθεσης της μελέτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν ο πρύτανης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος, ο οποίος ως επιστημονικός υπεύθυνος του συμβουλευτικού έργου φέρει την ευθύνη για την ποιοτική και ποσοτική εκτέλεσή του.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Μ.Μ.Θ. κ. Αστέριος Τσουκαλάς και η Γενική Γραμματέας του Ο.Μ.Μ.Θ. κα. Ευγενία Αλεξανδροπούλου.

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, εξήγησε ότι η σύμπραξη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διευρύνει το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δυο φορείς.

Μάλιστα ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου για τη θετική διάθεση στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας.

«Τον ευχαριστώ», ανέφερε ο κ. Γάκης, «γιατί ως μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού μας αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και υποστηρικτή του εγχειρήματος, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης».

Αναφορικά με την προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου ο κ. Γάκης εξήγησε οτι θα αποφέρει οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, βελτιώνοντας αισθητά την ενεργειακή του απόδοση, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την αρχή της βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής πολιτιστικής διαχείρισης, σύμφωνα με τη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως είπε: «Η αειφόρος ανάπτυξη είναι πολιτισμός και η περιβαλλοντική ευθύνη επιβεβλημένη παράμετρος στη διαχείριση ενός μεγάλου, δημόσιου συμφέροντος, Οργανισμού. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιστό στην παραπάνω άποψη, επενδύει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η βέλτιστη χρήση των φυσικών και λοιπών πόρων, με ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και με αίσθημα ευθύνης για τις επόμενες γενιές, αλλά και την πόλη μας. Δίνουμε το καλό παράδειγμα ευελπιστώντας ότι θα μας ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της πόλης».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου επισήμανε πως «είναι διπλή η ικανοποίησή μου για τη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δυο φορέων στους οποίους συμμετέχω θεσμικά, στο ΑΠΘ ως Πρύτανης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αφενός με χαροποιεί το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει δυναμικά στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών κτηρίων της πόλης όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που τρέφει γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί ο ΟΜΜΘ μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε μια τομή που θα το καταστήσει πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα δυο κτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πόλης και είναι ευθύνη όλων να τα αναδείξουμε».

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, επισήμανε ότι η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εξωστρεφή δράση του ΑΠΘ και την ουσιαστική συμβολή του στην πράσινη ανάπτυξη της πόλης, μέρος της οποίας αποτελεί και η εξοικονόμηση ενέργειας.

«Βασική επιδίωξη της μελέτης είναι η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Με την έρευνα που υλοποιείται καθημερινά στο πανεπιστήμιό μας και την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί, είμαστε σε θέση να καταθέσουμε σύγχρονες προτάσεις προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας και να πετύχουμε σημαντικούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία της Διοίκησής του, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μπορεί σύντομα να αναγνωρίζεται ως υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη».

«Τα κτήρια είναι από τους μεγαλύτερους “καταναλωτές” ενέργειας, ενώ τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι σημαντικά. Γι’αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οργανισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, με την ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου της μελέτης.

Δείτε επίσης: Στο ΑΠΘ ανέθεσε η ΕΕ τον συντονισμό για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ψηφιακού φοιτητικού διαβατηρίου

Loading