Μείωση και πρόληψη ψυχικών προβλημάτων: Ο στόχος του προγράμματος MENTBEST υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης

Μείωση και πρόληψη ψυχικών προβλημάτων: Ο στόχος του προγράμματος MENTBEST υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 15 στους 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και κοινωνικοοικονομική ομάδα. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι διπλάσια στις γυναίκες. Περίπου μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 8 άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Το 5,6% του πληθυσμού 15 ετών και άνω έχει δηλώσει ότι πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και 3,8% από κατάθλιψη. Επίσης, το 0,7% του πληθυσμού έχει κάνει «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μην ζει ή θέλει να βλάψει τον εαυτό του», κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων.

Αυτά τα δεδομένα επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του συλλογικού ευρωπαϊκού προγράμματος MENTBEST (2023 – 2028), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στη μείωση και πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης – EAAD και καλύπτει 10 χώρες, σχετιζόμενο κυρίως με την κατάθλιψη και τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί η κατάθλιψη συχνά μπορεί να μην ανιχνεύεται;», η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του MENTBEST στην Ελλάδα επισήμανε ότι η κατάθλιψη συχνά υποβαθμίζεται σε φυσιολογικές αντιδράσεις, και τα άτομα με κατάθλιψη δεν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια λόγω στιγματισμού και απελπισίας. Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά παραβλέπονται από επαγγελματίες υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (EAAD) υλοποιεί παρεμβάσεις σε περισσότερες από 120 περιφέρειες, σε 15 χώρες στην Ευρώπη. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες και δημόσιες εκστρατείες για την ψυχική υγεία, δίνοντας έμφαση στη διαθεσιμότητα θεραπευτικών υπηρεσιών.

Ο πρεσβευτής επικοινωνίας της Συμμαχίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης του προβλήματος και της αναζήτησης βοήθειας, υπογραμμίζοντας ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι αντιμετωπίσιμες.

«Ο βασικός κανόνας της ζωής μου είναι ότι πάνω απ’ όλα και απ’ όλους, το πιο σημαντικό είναι η ψυχική και η σωματική μου υγεία», δήλωσε η σχεδιάστρια κοσμημάτων Χριστίνα Λυμπεροπούλου, μοιράζοντας την εμπειρία της από τις κρίσεις πανικού. «Όταν νιώσει κάποιος ότι το άγχος του υπερβαίνει την κατάσταση που αντιμετωπίζει, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει βοήθεια», πρόσθεσε.

Η κ. Λυμπεροπούλου κατέληξε, λέγοντας: «Η ζωή εκεί έξω μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ευτυχώς έχουμε ο ένας τον άλλον για να θεραπεύσουμε τις πληγές μας».

Loading

Play