Εντός του Μαΐου γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι δύο μελέτες για τη διαμόρφωση των τερματικών σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης στη Μίκρα (επέκταση προς Καλαμαριά) και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, τις οποίες ανέθεσε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα, Γιάννης Τόσκας.
Η πρώτη ανάθεση, στα ανατολικά της πόλης, αφορά τη σύμβαση με αντικείμενο «Οριστική Μελέτη Κυκλοφοριακής Διαμόρφωσης προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων στον τερματικό σταθμό Μίκρα του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) και της απαραίτητης σύνδεσης αυτού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο». Η μελέτη αυτή στοχεύει στην κυκλοφοριακή διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου κίνησης λεωφορείων γύρω από την υφιστάμενη διαμόρφωση στην είσοδο/έξοδο του σταθμού και των οδικών του συνδέσεών του με την οδό Πόντου.
«Πρόκειται για έναν μικρότερης εμβέλειας τερματικό σταθμό, σε σχέση με εκείνον της Νέας Ελβετίας, όπου υπάρχουν διάφορα ζητήματα απαλλοτριώσεων και οδικών προσβάσεων», τόνισε ο κ. Τόσκας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι μια λειτουργική διαρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να μην υπάρχουν «τυφλές» συνδέσεις ή συμφόρηση. Η μελέτη για τη Μίκρα αποτελεί πολύ σημαντικό κρίκο του όλου εγχειρήματος, καθώς στην περιοχή λειτουργεί ειδικό μοντέλο προβλέψεων για τους κυκλοφοριακούς και επιβατικούς φόρτους μέχρι το 2030.
Η μελέτη ανατέθηκε στο γραφείο μελετών «Φράγκος Απόστολος & ΣΙΑ Ε.Ε» (Οδός Μελετητική Ε.Ε.) και κρίθηκε απαραίτητη, καθώς σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής 2 του Μετρό Θεσσαλονίκης (επέκταση προς Καλαμαριά) στο τέλος του 2025, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Μετεπιβίβασης που σχεδιάζεται από τον ΟΣΕΘ.
Η δεύτερη σύμβαση αφορά τη «Σύνταξη Προκαταρκτικής μελέτης κυκλοφοριακής διαρρύθμισης του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης». Η μελέτη προβλέπει αναδιαμόρφωση ενός χώρου με πολλές αφιξοαναχωρήσεις και την καλύτερη οργάνωσή του, σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Αυτές οι συμφωνίες και μελέτες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών της Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ