ΜέΡΑ25 για LNG στο Θερμαϊκό: Οικολογική “βόμβα” μόλις 3,5 χλμ από το κέντρο της πόλης

ΜέΡΑ25 για LNG στο Θερμαϊκό: Οικολογική “βόμβα” μόλις 3,5 χλμ από το κέντρο της πόλης

Την έντονη αντίδρασή του στην κατασκευή του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον Θερμαϊκό εκφράζει το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης αναδείχθηκαν τα τεράστια ζητήματα ασφαλείας και οι σοβαρές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος από την κατασκευή του Πλωτού Τερματικού Σταθμού καθώς η εγκατάσταση σχεδιάζεται σε απόσταση μόλις 3,4 χλμ από τις ακτές της Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της Elpedison.

Σύμφωνα με τη Ρένα Παπαδοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, το έργο σχεδιάζεται από την κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις συλλόγων, κατοίκων και πρωτοβουλιών.

«Η απόσταση του Τερματικού Σταθμού LNG είναι 3,4 χλμ από τον 6ο προβλήτα»

Από την πλευρά του ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου ανέφερε ότι βασική εξέλιξη είναι ότι έπειτα από έρευνα αγοράς που έκανε η Elpedison, έξι με επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον σταθμό ενώ μέχρι τον Μάρτιο, θα κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αφού γνωμοδοτήσουν δήμοι και φορείς θα σταλεί προς έγκριση στην Περιφέρεια.

«Οι αποστάσεις από Δέλτα του Αξιού είναι 3,1 χλμ, 3,4 χλμ από 6ο προβλήτα και λίγο παραπάνω από όλο το μέτωπο της πόλης», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Περιγράφοντας την διαδικασία λειτουργίας του Πλωτού Τερματικού Σταθμού LNG ο κ. Νικολάου είπε ότι ο πλωτός σταθμός θα εκτείνεται σε περίπου 80 στρέμματα, θα αποτελείται από τρία πλοία, το ένα θα είναι ο τροφοδότης, το ένα θα το αποθηκεύει και το άλλο θα κάνει εξαέρωση του υγροποιημένου αερίου.

Ο δρ περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισήμανε ο σταθμός ανήκει στην κατηγορία βιομηχανικών μονάδων που υπάγονται στη συνθήκη Seveso, δηλαδή σε αυτές που έχουν πιθανότητα να προκαλέσουν μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα.

Όσον αφορά τους κινδύνους της ύπαρξης ενός τέτοιου σταθμού μερικά χιλιόμετρα από την καρδιά της πόλης ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απώλεια ελέγχου καυσίμων, απρογραμμάτιστη διαρροή μεθανίου ενώ σε ενδεχόμενο έκρηξης, το υγρό καύσιμο μπορεί να πέσει στη θάλασσα καιόμενο, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει τεχνολογία κατάσβεσης καθώς και δημιουργία καιόμενου νέφου. Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου όλα αυτά δεν είναι απλές ενδείξεις αλλά έχουν γίνει αντίστοιχα ατυχήματα όπως στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον.  

Το μέλος της παράταξης “Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, Χριστίνα Σουλτανίδου, ανέφερε ότι δύο φορές κατατέθηκε αίτημα να συζητηθεί το θέμα σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά η διοίκηση ήταν αρνητική.

Από την πλευρά του ο Παύλος Λάσκος, μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στον σταθμό LNG τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην κατασκευή του σταθμού. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν υπογράψει περίπου 50 κοινωνικοί φορείς και στόχος είναι να ενεργοποιηθούν και άλλοι. Επίσης ο κ. Λάσκος είπε ότι επιδίωξή τους είναι η συνάντηση με τις νέες διοικήσεις των εμπλεκόμενων δήμων και η ενεργοποίηση των πολιτών μέσω ενός ισχυρού μετώπου όπως στην Καβάλα που απέτρεψε τη δημιουργία του αντίστοιχου σταθμού και στην Αλεξανδρούπολη που έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κατασκευάζεται σε περιοχή NATURA.

Δείτε επίσης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων για δημότες με χαμηλά εισοδήματα

Loading

Play