Αυξημένη ροή ασυνόδευτων προσφύγων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Υπολογίζονται σε 1000 και διαμένουν σε δομές υποδοχής των νησιών και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ενδοχώρας, στη Μαλακάσα και στα Διαβατά. Μάλιστα στο ΚΥΤ Διαβατών, τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά (61 συνολικά) κατέφθασαν αυτή την εβδομάδα.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια αυξημένη ροή ασυνόδευτων παιδιών, κυρίως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, τα οποία φτάνουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΚΥΤ, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και μικρά νησιά.
«Επειδή είναι υπερπλήρεις οι “ασφαλείς περιοχές” που έχουμε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, τα ψυχοκοινωνικά και τα ιατρικά, και να μπορούμε να τα μεταφέρουμε στην ενδοχώρα, παίρνει κάποιο διάστημα παραπάνω απ’ αυτό που θα θέλαμε», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκώφ, οι δομές για τα ασυνόδευτα είναι υπερπλήρεις και στις λύσεις που δρομολογούνται συγκαταλέγεται το άνοιγμα περισσότερων «ασφαλών περιοχών» στα ΚΥΤ της ενδοχώρας, δηλαδή στη Μαλακάσα, όπου λειτουργεί εδώ και μήνες, και στα Διαβατά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με την πρώτη μεταφορά παιδιών από τη Μαλακάσα. «Ωστόσο, το επόμενο διάστημα ανοίγουμε άλλες τρεις “ασφαλείς περιοχές” χωρητικότητας 80 ατόμων έκαστη», πρόσθεσε.
Ο κ. Μοσκώφ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν τους προσεχείς μήνες άλλες 500 νέες θέσεις φιλοξενίας στις δομές υπό την ευθύνη της Γραμματείας, η οποία διαθέτει ήδη 1600 θέσεις, ενώ έχει ζητήσει από την Κομισιόν την εκ νέου ενεργοποίηση του «relocation», της μετεγκατάστασης δηλαδή των παιδιών σε χώρες της Ευρώπης. «Αυτό υπήρχε και είχαμε κάνει μετεγκατάσταση 1500 παιδιών τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και τώρα ζήτησα να ανοίξει ξανά ώστε να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη παίρνοντας και κάποια παιδιά», κατέληξε.
Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να δημιουργηθούν επείγουσες θέσεις φιλοξενίας, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων ανέλαβε να «στήσει» την «ασφαλή περιοχή» στα Διαβατά σε συνεργασία με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το ΚΥΤ Διαβατών, η Λίλη Κωνσταντίνου από την ΑΡΣΙΣ διευκρίνισε ότι αφού παρέχονται στα παιδιά ρούχα, είδη υγιεινής και τρόφιμα τοποθετούνται σε κοντέινερ, όπου θα παραμείνουν μέχρι να απορροφηθούν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων.