Mexoxo: Το νέο πρόγραμμα υποστηρίζει τις γυναίκες στον τουρισμό

Mexoxo: Το νέο πρόγραμμα υποστηρίζει τις γυναίκες στον τουρισμό

Τι κοινό έχει μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα που φτιάχνει κακάο με μια γυναίκα που πουλάει σουβενίρ στη Φολέγανδρο; Ανάγκη από καθοδήγηση και εκπαίδευση.

Είναι γυναίκες που αναζητούν ιδέες, τρόπους, γνώση και υποστήριξη προκειμένου να εξελίξουν αυτό που κάνουν και να προχωρήσουν “σπάζοντας” τους φραγμούς και τα όρια που βάζουν είτε οι ίδιες στον εαυτό τους λόγω των περιοριστικών τους πεποιθήσεων, είτε οι συνθήκες.
Ειδικά οι γυναίκες του τουριστικού κλάδου, εξαιτίας της πανδημίας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, φάνηκε να έχουν μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη στην περίοδο που διανύουμε, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε προγράμματα όπως το Small places Big dreams που “τρέχει” η μη κυβερνητική οργάνωση Mexoxo.

Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και είναι υπό την αιγίδα υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Γραμματείας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Όπως εξηγεί η Ελπίδα Κόκκοτα, ιδρύτρια και CEO της Mexoxo το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις γυναίκες του τουρισμού (για το οποίο η διαδικασία των αιτήσεων είναι για λίγες ακόμη ημέρες ανοιχτή) έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 800 γυναικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες είτε κάποιου μικρού ξενοδοχείου, είτε άλλων καταλυμάτων, καταστήματος ή επιχείρησης.

Οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της Google να επιμορφωθούν πάνω σε ζητήματα που τούς αφορούν και να ανταποκριθούν στις συνθήκες της νέας ψηφιακής πραγματικότητας, ενώ συγχρόνως θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κάποιον μέντορα που θα τις καθοδηγεί, ο οποίος θα προέρχεται είτε από τον ακαδημαϊκό χώρο, είτε από την αγορά.

Σε αυτό θα συμβάλει και η εφαρμογή “Break your ceiling” που θα μπει σε λειτουργία και η οποία θα κάνει “matching“, δηλαδή θα ταιριάζει βάσει των στοιχείων, τους ανθρώπους που χρειάζεται να έρθουν σε επαφή.

«Για να μπει κανείς στο πρόγραμμα, το οποίο είναι δωρεάν, η μόνη προϋπόθεση είναι να περάσει ένα τεστ αξιολόγησης για να δούμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει, αν ενδιαφέρεται πραγματικά και αν όντως είναι αυτό που χρειάζεται», σημειώνει η Ελπίδα.

Mexoxo: Πώς έφτασε από 2 γυναίκες σε 6.500 και η πρόκληση των 5 εκατομμυρίων μελών

Πριν από οκτώ χρόνια που ξεκίνησε η Mexoxo την πορεία της, η Ελπίδα Κόκκοτα έπαιρνε, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, τους δρόμους και πήγαινε πόρτα-πόρτα για να ενημερώσει και να βοηθήσει τις γυναίκες.

Κάπως έτσι συνέβη και πέρασε περίπου 2 εβδομάδες με γυναίκες που παρασκεύαζαν κακάο στην Κόστα Ρίκα, ζώντας μαζί τους την καθημερινότητά τους και δίνοντάς τους οδηγίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Και αυτό είναι το αντιφατικό της σύγχρονης εποχής όπως υπογραμμίζει η Ελπίδα: «Μπορεί σε ένα τραπέζι να μην υπάρχει φαγητό, υπάρχει όμως τουλάχιστον ένα smartphone. Αυτό δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην πληροφορία και τη γνώση, είναι ένα εργαλείο».

Η Ελπίδα Κόκκοτα μετά το μεταπτυχιακό της στη Βοστόνη αποφάσισε να ασχοληθεί με το κομμάτι της γυναικείας ενδυνάμωσης και ταξίδεψε μέχρι την Τιχουάνα στο Μεξικό, όπου έζησε 1,5 χρόνο, βάζοντας τα θεμέλια της Mexoxo.

Στην αρχή είχε ως μέλη μόνο 2 γυναίκες, οι οποίες όμως έγιναν 500. Τότε ήταν που έκανε επίσημη δέσμευση στο ίδρυμα Κλίντον να φτάσουν τις 5.000 γυναίκες μέχρι το 2020. Από τότε ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και σήμερα «η Mexoxo αριθμεί 6.500 μέλη από 16 χώρες, ενώ το επόμενο στοίχημα θα είναι… 5 εκατομμυρίων», όπως λέει.

«Στόχευε ψηλά» ή απλώς «ακολούθησε το όνειρό σου», ό,τι κι αν ισχύει, λέει η Ελπίδα Κόκκοτα, εκείνος που την ενέπνευσε για αυτό το “ταξίδι” ήταν ο επί έξι μήνες μέντοράς της Μοχάμεντ Γιούνις, ο καθηγητής που πήρε το 2006 το Νόμπελ Ειρήνης για την τράπεζα των φτωχών που ίδρυσε το 1976, προσφέροντας πιστώσεις χωρίς εγγυήσεις στους πλέον φτωχούς κατοίκους του Μπαγκλαντές και ειδικά στις γυναίκες.

Σήμερα με την Mexoxo η Ελπίδα Κόκκοτα βάζει στόχο να φτάσουν τα μέλη της τα 5 εκατομμύρια γυναίκες. Γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν ή να αναπτύξουν το επιχειρείν. Γυναίκες, που όμως πρέπει πρώτα να αγκαλιάσουν τον εαυτό τους.

Όπως άλλωστε προτρέπει και το όνομα του Οργανισμού. «Βγαίνει από το Me δηλαδή “εμένα” και το XOXO που σημαίνει αγκαλιές και φιλιά», αναφέρει η Ελπίδα. «Ναι, ακούγεται ρομαντικό, σίγουρα όχι τόσο τεχνοκρατικό, αλλά η ουσία για να πετύχεις οτιδήποτε είναι εκεί, σε αυτό που έμαθα από τη μητέρα μου: Να αγκαλιάζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να δίνουμε και να εισπράττουμε. Να είμαστε ολοκληρωμένοι».

Σημειώνεται ότι το link εγγραφών στην Mexoxo θα είναι ενεργό μέχρι την Παρασκευή 15/10.

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play