Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα 260 παιδιά του Προγράμματος της “Παιδιατρικής κατ οίκον Νοσηλείας” στη Θεσσαλονίκη

Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα 260 παιδιά του Προγράμματος της “Παιδιατρικής κατ οίκον Νοσηλείας” στη Θεσσαλονίκη

Μου’παν έλα να πάμε να δεις,

Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης,

κι εγώ γυρίζω απόψε στον ουρανό

τ’ αστέρι ψάχνω να’βρωτο φωτεινό

Με αυτούς τους στίχους ευχήθηκε “καλά Χριστούγεννα ο μικρός Νικόλας, ένα παιδί 9 χρονών που πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία. Είναι ένα από 260 παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα της “Παιδιατρικής κατ οίκον Νοσηλείας” της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο. Ο Νικόλας , μαζί με την Χρυσοβαλάντου, τον Μιχαήλ και άλλα παιδιά έδωσε σήμερα το “παρών” στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, τη Γ΄Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ και τον Οργανισμό ”Το Χαμόγελου του Παιδιού”.

Ψυχή του “Προγράμματος κατ΄οίκον Νοσηλείας”, το οποία μετρά 11 χρόνια “ζωής” είναι ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας Γιάννης Τσανάκας.

«Η προσπάθεια για το hospital at home, δηλαδή νοσοκομειακή φροντίδα παιδιών στο σπίτi, ξεκίνησε άτυπα και εθελοντικά το 2011. Σιγά-σιγά είδαμε ότι τα οφέλη ήταν πάρα πολλά και πρώτα από όλα είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής για τα παιδιά που μένουν στο σπίτι αλλά και υπάρχει και κάποιο κέρδος όσον αφορά την οικονομία διότι τα παιδιά αυτά έπρεπε να μένουν μέσα στο νοσοκομείο συνέχεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα με 260 παιδιά που παρακολουθούνται και τα οποία έχουν τη δυνατότητα άμεσης εισαγωγής. Είναι παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι παιδιά με αναπνευστήρες με γαστροστομία και λοιπά. Η ανταπόκριση από το υπουργείο είναι πολύ θετική και αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα η οποία θεσμοθετεί αυτό το πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνει νόμος. Στην προσπάθειά μας αυτή από το 2016 μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ το Χαμόγελο του Παιδιού το οποίο έχει έχει κυριολεκτικά στηρίξει την όλη διαδικασία με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη, με κοινωνικούς λειτουργούς, με ψυχολόγους με αρτιότατη οργάνωση , χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το έργο » ανέφερε ο κ. Τσανάκας .

Ο πρόεδρος του Χαμόμελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος επισήμανε ότι η σημερινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον γιό του που έφυγε από τη ζωή πριν 27 χρόνια. Παράλληλα σημείωσε ότι καλό είναι το φιλανθρωπικό έργο αλλά δεν αρκεί εάν δεν συμπληρώνεται από τον έργο των γιατρών.

«Με τις γενικότητες που περνάμε έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι φωτεινοί γιατροί μέσα στο σύστημα υγείας που έχουν εμπνεύσει όπως ο κ. Τσανάκας και οι άλλοι γιατροί στο Ιπποκράτειο κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου. Έτσι λοιπόν όταν μας είπαν στο ξεκίνημα να στηρίξουμε, να βάλουμε πλάτη στην επιστημονική δουλειά, γιατί αν δεν ήταν το Πανεπιστήμιο εμείς θα κάναμε απλώς ευχές και το σταυρό μας. Θέσαμε στη διάθεσή τους ένα δυναμικό, τις κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας παιδιών που υπάγονται στο ΕΚΑΒ αλλά έχουν και την οντότητα να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών όταν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο και δεν παίρνουν χρόνο από τα ασθενοφόρα” ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε : «Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ελπίζουμε αυτό να θεσμοθετηθεί και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο γιατί εμάς μας ενδιαφέρει οι θεσμοί να λειτουργούν αυτό είναι το ζητούμενο»

« Η σημερινή μέρα οργανώνεται για να τιμήσουμε πρώτον τους γιατρούς εκείνους οι οποίοι εθελοντικά και εκτός ωραρίου επισκέπονται στα σπίτια παιδιά που έχουν ανάγκη μακρόχρονης ιατρικής φροντίδας. Από την άλλη πλευρά δίνουμε μία ευκαιρία σε αυτά τα παιδάκια είτε διαδικτυακά ,γιατί δεν εύκολο μετακινηθούν, είτε δια ζώσης να παρακολουθήσουν μία Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Το μείζον είναι να αναδειχθεί η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί οικογενειάρχες που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτοί πρέπει μία με δύο φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται κάποιο νοσοκομείο που σημαίνει χρόνο, σημαίνει κόστος, σημαίνει απώλεια εργατοωρών κάτι το οποίο αναπληρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εθελοντική προσφορά των γιατρών» ανέφερε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας τους ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης .

Τις ευχαριστίες τους για την υποστήριξη που έχουν τα παιδιά τους εξέφρασαν γονείς που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα της “Παιδιατρικής κατ οίκον Νοσηλείας” .

«Αυτό το πρόγραμμα νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο υπάρχει για τα παιδιά μας που χρειάζεται να είναι σε μηχάνημα. Μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πάρα πολλά πράγματα. Είναι η εκπαίδευση, είναι ότι όποτε τους χρειαζόμαστε είναι εκεί, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους . Είναι μεγάλη ανακούφιση” είπε Μαρία Ελευθεριάδου, μητέρα της 9χρονης Χρυσοβαλάντου η οποία έχει νωτιαία μυική ατροφία τύπου Ι και χρειάζεται μηχανική υποστήριξη.

Για την προσωπική της εμπειρία μίλησε η Ολυμπία Καραγιάννη, μητέρα της Ιωάννας που σήμερα είνια 21 ετών και ζει με τραχειοστομία και γαστροστομία λόγω του συνδρόμου Rett το οποίο διαγνώστηκε όταν ήταν ενός έτους. Μέχρι τα 14 της η Ιωάννα νοσηλευόταν στα νοσοκομεία του νομού όπου ζει. Μια λοίμωξη του αναπνευστικού την οδήγησε στη Εντατική όπου νοσηλεύτηκε για 50 ημέρες και στη συνέχεια σε μία πολυήμερη νοσηλεία στην Γ Παιδιατρική Κλινική. “Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι μετά τη σταύρωση ακολουθεί η ανάσταση. Μια τέτοια ανάσταση τη ζήσαμε κι εμείς μπαίνοντας στην μεγάλη οικογένεια του home care. Σταμάτησαν οι νοσηλείες στα διάφορα νοσοκομεία και η Γ Παιδιατρική έγινε πλέον το δεύτερο σπίτι μας. Είναι πραγματικά μεγάλη βοήθεια για μας να μπαίνουμε κατευθείαν στην Κλινική χωρίς να περιμένουμε ώρες στην ουρά για να μας εξετάσουν στα Επείγοντα. Ο φάκελος του παιδιού βρίσκεται στη Γ΄Παιδιατρική, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση μπορούμε με ένα τηλεφώνημα να εισαχθούμε αμέσως στην Κλινική χωρίς να χάνουμε χρόνο” είπε η μητέρα της Ιωάννας.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε τους φορείς του προγράμματος και ευχήθηκε καλή χρονιά. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την Παιδική Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων ‘’Ε. Μαντουλίδη’’ και ευχές από τα παιδιά του Προγράμματος «Παιδιατρική Κατ΄ οίκον Νοσηλεία», ενώ πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις και προβολή εορταστικού video.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Δ. Ωραιοκάστρου: Δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στα 0,10 ευρώ/τ.μ.

Loading

Play