Μια “έξυπνη” κλειδαριά και ένας “έξυπνος” οικιακός μετρητής κατανάλωσης ενέργειας, από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ

Μια “έξυπνη” κλειδαριά και ένας “έξυπνος” οικιακός μετρητής κατανάλωσης ενέργειας, από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ

    Μια “έξυπνη” κλειδαριά και ένας “έξυπνος” οικιακός μετρητής κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνονται στα πρώτα προϊόντα που δημιουργήθηκαν μέσα από τις διαδικασίες που προωθεί ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ). 
    Η  “έξυπνη” κλειδαριά που μπορεί να εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία, τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμη και σε ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει άμεσα τον χρήστη, από το κινητό του τηλέφωνο και μέσω τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας να του επιτρέψει να κάνει check in στο δωμάτιό του, παρακάμπτοντας τη ρεσεψιόν. 
    Το σύστημα, το οποίο καλωσορίζει τον χρήστη και επιτρέπει την πρόσβαση σε όσους τον συνοδεύουν σχεδιάστηκε, δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε στον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας σε συνεργασία με την εταιρεία TECOMSERV, η οποία δραστηριοποιείται στον ελληνικό αλλά και στο σερβικό χώρο και προσφέρει υπηρεσίες σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
    Εξάλλου, ο “έξυπνος” μετρητής που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Watt+Volt, είναι μια συσκευή χαμηλού κόστους που μπορεί να μετράει σε ένα σπίτι την κατανάλωση ενέργειας. “Είναι μια προσπάθεια που έγινε από κοινού και η επικύρωση του έξυπνου μετρητή έγινε μέσα από τον ψηφιακό κόμβο καινοτομίας. Αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία της εμπορικής αξιοποίησης από το εμπορικό τμήμα της εταιρείας” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ, Δημοσθένης Ιωαννίδης. 
    Με αφορμή την ημερίδα που έγινε σήμερα στο ΕΚΕΤΑ για το θέμα των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας του ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ δημιουργήθηκε από μια ιδέα του διευθυντή του, Δημήτριου Τζοβάρα, και έχει πια αρκετές συνεργασίες σε τοπικό εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλύπτει δε την ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν καινούρια προϊόντα και να έρθουν πιο κοντά στην έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης χώρων δοκιμών και επίδειξης νέων προϊόντων καθώς και προώθησης νέων τεχνολογιών. Επιπλέον υπάρχουν συνέργειες και μνημόνια με αρκετούς δήμους προκειμένου να εξεταστούν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων. 
    Μιλώντας, άλλωστε, στην ημερίδα αναφέρθηκε στο “έξυπνο” κτίριο του ΕΚΕΤΑ /ΙΠΤΗΛ που δημιουργήθηκε το 2017 και προσφέρει υπηρεσίες σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ενώ γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί συστάδα επιχειρήσεων (cluster) με τη συμμετοχή ήδη τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεων τοπικού χαρακτήρα για την κατασκευή των κτιρίων της επόμενης γενιάς με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. 
Ο ρόλος των Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ευρώπη
    Εξάλλου ο εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας, Γεώργιος Δρόσος, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό και εθνικό ρόλο των Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι τα Κέντρα αυτά θα ενθαρρύνουν την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών από τη βιομηχανία αλά και από δημόσιους οργανισμούς και ακαδημαϊκούς φορείς. 
    Σύμφωνα με τον ίδιο, στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός δικτύου ψηφιακών κόμβων καινοτομίας διασφαλίζοντας την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη (Digital Europe), το πρώτο έτος θα υπάρχει ένα αρχικό δίκτυο κέντρων ψηφιακής καινοτομίας. Στο πρόγραμμα ορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρεί το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας και αυτά θα εγκρίνονται από την εθνική αρχή. Εφόσον λάβουν έγκριση από κάποιο φορέα του Δημοσίου θα δρομολογείται η ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο. 
    Οι επιχορηγήσεις που σχετίζονται με τους κόμβους θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ τα κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας θα παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα μεταφέρουν τεχνογνωσία από την έρευνα στις επιχειρήσεις, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. 
Ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα
    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την ενθάρρυνση των δημόσιων φορέων ώστε να είναι πιο φιλικοί στους επενδυτές. 
    Παρουσίασε, άλλωστε, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στο πλαίσιο χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας μέσω του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014 – 2020, ενισχύθηκαν με 12 εκατ. ευρώ 19 ερευνητικές υποδομές για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους και των εργαστηρίων τους, υποστηρίχθηκαν υφιστάμενες και δημιουργήθηκαν νέες συστάδες επιχειρήσεων (clusters) με 4 εκατ. ευρώ και χορηγούνται κουπόνια τεχνολογίας για την αναβάθμιση του εξοπλισμού 162 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Επίσης ενισχύονται 18 δημόσιοι φορείς για την εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχύεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις επιχειρήσεις του εμπορίου με 64 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται η χορήγηση κουπονιών καινοτομίας για τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και στηρίζεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα. 
    Ο κ. Μιχαηλίδης γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί πρόσκληση, που θα καλύπτει σχεδόν όλες τις λειτουργικές δαπάνες των νεοφυών επιχειρήσεων για τα πρώτα δύο έτη. 
Π. Γιούλτση
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading