Μια φωτογραφική εξερεύνηση στο χθες και το αύριο της ελληνικής μεταλλουργίας

Μια φωτογραφική εξερεύνηση στο χθες και το αύριο της ελληνικής μεταλλουργίας

Η πορεία μιας μεταλλουργικής επιχείρησης, που με την πάροδο των χρόνων έγινε σημείο παγκόσμιας αναφοράς στον χώρο της ενέργειας και των Κρίσιμων Πρώτων Υλών, παρουσιάζεται μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι.

Πρόκειται για την έκθεση «Προσεγγίζοντας τη METLEN: Οι δρόμοι ενός νέου Βιομηχανικού Κοσμοπολιτισμού», που αποτελεί μία ξεχωριστή εικαστική αφήγηση, η οποία ζωντανεύει την πλούσια κληρονομιά και το μέλλον της ελληνικής μεταλλουργίας. Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας.

Μετά από μια ενδελεχή φωτογραφική έρευνα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της METLEN στη Βοιωτία -από τον Κόλπο Αντίκυρας και το Δίστομο έως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου- ο Τάσος Βρεττός καταγράφει το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, τις υποδομές και τις μεταμορφώσεις της ύλης. Οι εικόνες του αποκαλύπτουν τη δύναμη των μετάλλων, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις πρώτες ύλες και τον διαρκή μετασχηματισμό ενός τομέα που διαμορφώνει το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η έκθεση φιλοξενείται από τις 24 Μαρτίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνιά της, σε μία εκδήλωση που παρουσίασαν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης. «Είναι πραγματικά μια πρόκληση να φωτογραφίζεις μια βαριά βιομηχανία με τόσο ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο», δήλωσε ο κ. Βρεττός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα στοίχημα που είναι εξαιρετικά προκλητικό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο. Αφέθηκα και βυθίστηκα στην εμπειρία αυτού του σύμπαντος, που χωρίζεται σε διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής. Με τους εργαζόμενους ως πιλότους, περιηγήθηκα σε αυτό το πραγματικά υπέροχο οδοιπορικό». Άλλωστε, τα έργα του Τάσου Βρεττού λειτουργούν αφηγηματικά και παρουσιάζουν την κοσμοπολιτική προοπτική μιας ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και διασχίζει τον 21ο με αίσθηση εντοπιότητας, αλλά και παγκόσμια αναφορά.

Η έκθεση είναι αποτυπωμένη σε ένα ειδικά μελετημένο περιβάλλον που συνδυάζει ηχητικές μαρτυρίες και κινούμενη εικόνα και δεν καταγράφει απλώς την αισθητική της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και τον ρυθμό, την ατμόσφαιρα και την ανθρωπογεωγραφία της νέας ελληνικής βιομηχανίας. «Στην έκθεση αυτή ο Τάσος Βρεττός έχει καταφέρει να αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο το έργο και τη δραστηριότητά μας, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ιστορία που αποτυπώνει τη μεταμόρφωση των βιομηχανικών τοπίων, αναδεικνύοντας την αισθητική, τη λειτουργικότητα και τη συμβολική τους διάσταση», είπε, από την πλευρά της, η Chief Corporate Affairs and Communications Officer της METLEN, Βίβιαν Μπουζάλη, εγκαινιάζοντας την έκθεση.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει και το ιστορικό αρχείο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, το οποίο διασώζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Νάντια Αργυροπούλου, δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον που ισορροπεί ανάμεσα στη βιομηχανική ακαμψία και τη σύγχρονη ευαισθησία. Η έκθεση θα παραμείνει στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού έως τις 23 Απριλίου και θα συνεχίζει να υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Loading

Play