Μια γιορτή πολιτισμού και ιστορίας στο διαπολιτισμικό φεστιβάλ αφήγησης

Μια γιορτή πολιτισμού και ιστορίας στο διαπολιτισμικό φεστιβάλ αφήγησης

Παραμύθια, θρύλοι και μύθοι που ταξίδεψαν από τα βάθη των αιώνων μέχρι το σήμερα, μέσω δύσης, ανατολής, βορρά και νότου, φτάνουν για μία ακόμη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, γλωσσών και ιστοριών. Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών» ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου και διαρκεί δέκα ημέρες, με σκοπό την διάδοση ιστοριών που αναδεικνύουν τη δύναμη της αφήγησης. Περιλαμβάνει εξειδικευμένα σεμινάρια που πραγματοποιούν καταξιωμένοι ερευνητές και αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεγγίζοντας την προφορικότητα και το παραμύθι.

Μέρες παραμυθιών σε μουσεία, μνημεία και σχολεία

Ένας μίνι μαραθώνιος αφήγησης τριών ωρών, με αφηγήτριες από διαφορετικές χώρες και πρωταγωνίστρια τη «Μάνα με τα χίλια πρόσωπα», αποτελεί την κεντρική παράσταση του Φεστιβάλ, που θα γίνει το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί. Η παράσταση αφορά στις πολύπλοκες σχέσεις που έχουμε με τη μητέρα και θα εξερευνήσει θέματα αγάπης και αντιπαλότητας, μέσα από παραμύθια που καθορίζουν τη ζωή μας. Στη συναφήγηση συμμετέχουν δέκα αφηγήτριες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Αρμενία, την Αλβανία και τη Ρωσία, απευθυνόμενη σε ενήλικες και παιδιά 12 ετών και άνω.

Την επόμενη μέρα, ιστορίες και θρύλοι από την εποχή του μεσαίωνα θα «ξεπηδήσουν» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προκειμένου να εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες με τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά 10 ετών και άνω και περιλαμβάνει τραγούδι και μουσική. Στο γειτονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν παραστάσεις αφήγησης με αρχαίους μύθους για τον Διόνυσο, οι οποίες αφορούν όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των 6 ετών.

Η διαφορετικότητα θα πρωταγωνιστήσει και στις δράσεις που θα γίνουν σε τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής, κατά τις απογευματινές ώρες, με στόχο την αναδείξή της μέσα από τη διαδικασία της αφήγησης. «Πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι έχουμε ένα μωσαϊκό γλωσσών στην πόλη, και στόχος μας είναι να το αναδείξουμε μέσα από παραμύθια που είναι διαπολιτισμικά», δήλωσε η διοργανώτρια.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 8 Οκτωβρίου με παράσταση αφήγησης στο νηπιαγωγείο της ΧΑΝΘ, όπου η Βελγίδα αφηγήτρια θα επικοινωνήσει με αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ζωντανεύοντας τον κόσμο των παραμυθιών.

Εργαλεία για την προφορικότητα, το παραμύθι και την εκμάθηση ξένων γλωσσών

Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από δύο εξειδικευμένα σεμινάρια. Στις 3 Οκτωβρίου, το σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα αφορά στην αλληλεπίδραση της αφήγησης με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Επίσης, ένα διήμερο masterclass θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθηση της προφορικότητας και του παραμυθιού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές φορείς, και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και άλλων σημαντικών οργανισμών.

©

Loading

Play