Μια «Μέλισσα» 100 χρόνων – Καμπάνια από φοιτητές/τριες του ΑΠΘ

Μια «Μέλισσα» 100 χρόνων – Καμπάνια από φοιτητές/τριες του ΑΠΘ

Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ κάνουν τις σπουδές τους πράξη και μάλιστα για καλό σκοπό, στηρίζοντας το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης “Η Μέλισσα” το οποίο κλείνει το 2021 τα 100 χρόνια λειτουργίας.

Μια ομάδα περίπου είκοσι φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και ορισμένοι από το Πανεπιστημίο Μακεδονίας έχουν αναλάβει εθελοντικά την καμπάνια για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος «Μέλισσα», το οποίο -παρά τον τίτλο του- δεν φιλοξενεί πλέον ορφανά παιδιά, αλλά 24 κορίτσια 8-21 ετών από κακοποιητικές οικογένειες, μετά από εισαγγελική εντολή.

Η διοίκηση του Ιδρύματος ήθελε να διοργανώσει κάποιες δράσεις για την ιστορία του, αλλά όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντριά του Βασιλεία Μαύρου, δεν υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί πόροι για κάτι τέτοιο. Η πρόταση των φοιτητών και φοιτητριών -που σαν ιδέα προέκυψε ως απότοκο του μαθήματος της Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ με διδάσκουσα την Σοφία Νικολαΐδου- ήρθε στο Ίδρυμα σαν «Θείο δώρο». «Μας βασάνιζε η σκέψη να αναδείξουμε την ιστορία του Ιδρύματος, το οποίο είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε όμως την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, οπότε η πρόταση των φοιτητρών/τριών μας έδωσε μεγάλη χαρά», σημειώνει η κ. Μαύρου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά και η ικανοποίηση από τη συνεργασία τους. «Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη. Μια μεγάλη ομάδα πολύ νέων παιδιών δουλεύει με μεγάλη διάθεση και αγάπη για κάτι τόσο παλιό και ιστορικό. Αυτή η αντίθεση -του νέου με το παλιό- νομίζω ότι θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα».

Η ομάδα του ΑΠΘ δουλεύει εδώ και μήνες για την καμπάνια του Ιδρύματος. «Όταν κάναμε την πρόταση για να αναλάβουμε εθελοντικά την καμπάνια για τα 100 χρόνια λειτουργίας της «Μέλισσας» είχαμε άγνοια κινδύνου. Ωστόσο ο σκοπός, μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε», εξηγεί η Καλλιόπη Καλύμνιου, φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του ΑΠΘ και υπεύθυνη της καμπάνιας. «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τέτοιους ανθρώπους», προσθέτει. Η κ. Καλύμνιου μαζί με την Ευρυδίκη Τζώνου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της καμπάνιας και την υπόλοιπη ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών δουλεύουν εντατικά για ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που θα «τρέχει» καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021. «Θέλουμε να έχουμε ένα χρόνο γεμάτο δράσεις από τις οποίες να αναδεικνύεται η πολύπλευρη ιστορία του Ιδρύματος», εξηγεί η κ. Καλύμνιου.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar και άλλες δράσεις

Στο μεταξύ, οι ανάγκες του Ιδρύματος είναι πολλές και άμεσες και στην κάλυψη κάποιων από αυτές αποσκοπεί και το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα αντικείμενα εθελοντών του ιδρύματος, το οποίο φέτος λόγω της πανδημίας, γίνεται διαδικτυακά στο σύνδεσμο bazaar.stegimelissa.gr. Εκτός από Παζάρι, θα πραγματοποιηθούν με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος μέσα στο Δεκέμβριο και δράσεις για παιδιά, τις οποίες διοργανώνουν και συντονίζουν εθελοντικά η κ. Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου, Business Strategist & CEO Thrive EMS και η κ Γεωργία Τσιαμαντά, Σύμβουλος online εξυπηρέτησης πελατών.

«Η σκέψη μας ήταν οι δράσεις αυτές να είναι ανταποδοτικές. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να γίνει κάτι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για τα παιδιά που θα τις παρακολουθήσουν», εξηγεί η κ. Σαρηγιαννίδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάστηκε και η πρώτη δράση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη Νεολαία Γαλάτιστας. Η Νεολαία Γαλάτιστας αποτελεί ένα καινοτόμο σύλλογο νέων που εδρεύει στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ιδρύθηκε το 2012 και απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη και φίλους ηλικίας 15-35 ετών.

Η κ. Σαρηγιαννίδου μαζί με την Αντιγόνη Ματσούκη παιδαγωγό και μέλος της Νεολαίας, σχεδίασαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι για τη σημασία της αλληλοϋποστήριξης, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 χρονών.

Η Νεολαία Γαλάτιστας, εξηγεί η κ. Ματσούκη, Το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα δημιουργούμε δράσεις για παιδιά, οπότε είχαμε μια εμπειρία. Ένα διαδικτυακό εργαστήρι δείχνοντας στα παιδιά το πόση δύναμη προσφέρει η κοινωνική προσφορά.

Πρόκειται για τη δράση «Φτιάχνουμε ένα ουράνιο τόξο μαζί;», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, στις 11 το πρωί. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στα δράση είναι η ελάχιστη χρηματική δωρεά των 5 ευρώ στο ίδρυμα «Η Μέλισσα» μέσω της πλατφόρμας του διαδικτυακού μπαζάρ. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς, λαμβάνεται email με το σύνδεσμο της εκδήλωσης στην πλατφόρμα Zoom.

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ 18:00 μ.μ. και 21:00 μ.μ. ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES διοργανώνει ένα webinar πρώτων βοηθειών και την ίδια μέρα στις 20:00 διοργανώνεται ομιλία – συζήτηση με θέμα «Φροντίζω την ψυχή και το σώμα μου. Φροντίζω εμένα» με ομιλητές τη Ζωή Απάλλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας Α.Π.Θ, Β΄ Δερματολογική Κλινική, Παπαγεωργίου Γ.Ν.Θ., τον Δημήτριο Σκούτα, Ειδικό Παθολόγο- Διαβητολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, Πρόεδρο Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και τον Γεώργιο Νικολάου, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, ιδρυτή του Soulscan. Οι δράσεις συνεχίζονται την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 στις 11:00 π.μ., με το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS να παρουσιάζει μουσικές, παραμύθια και παιχνίδια για παιδιά 4-10 ετών. Τέλος, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 18:00-19:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ένα διαδικτυακό μάθημα K-POP από τη Μακαρίκα Χριστίνα, ένα από τα μέλη του Κ-POP cover γκρουπ «SPIRITS». Το μάθημα θα γίνει μέσω Instagram live από τη σελίδα των SPIRITS και απευθύνεται σε όλους τους θαυμαστές της K-POP μουσικής.

Δήμητρα Κεχαγιά

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play