Ως μικρά ποιήματα, “ σκαρφαλωμένα” στις σελίδες αγαπημένων βιβλίων, θα μπορούσαν να “ διαβαστούν” οι σελιδοδείκτες που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτέχνης Γιώργος Ηλιάδης.
Ενα γρανάζι που παραπέμπει στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μία σβούρα- “ ωδή στην παιδική ηλικία”, όπως λέει ο καλλιτέχνης, ένα μικρό μολύβι, “ για τη διαρκή αναζήτηση της γνώσης”, είναι μερικά από τα θέματα που στολίζουν ως μικρογλυπτά τούς σελιδοδείκτες του κ.Ηλιάδη, οι οποίοι θα εκτίθενται από σήμερα στη γκαλερί Ρω (Ρωμανού 5). Οι μοναδικοί ορειχάλκινοι σελιδοδείκτες, με ασημένια στοιχεία, θα εκτεθούν με αφορμή την παρουσίαση, στις 8 το βράδυ, της έκδοσης των Περιπλανώμενων Σαββατιανών με τίτλο «Χαμογελάνε οι Τζοκόντες;», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οδός Πανός.
“ Εχοντας ασχοληθεί ως κοσμηματοποιός με την μικρογλυπτική και το εικαστικό κόσμημα, αποφάσισα να δημιουργήσω και σελιδοδείκτες γιατί αγαπώ ιδιαίτερα το βιβλίο” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης.
Οπως εξηγεί, χρησιμοποιώντας ορειχάλκινα ελάσματα, σκαλίζει στην άκρη τους “ ένα κατώφλι με ένα μικρογλυπτό που συμπληρώνει το βιβλίο”, εμπνεόμενος από σύγχρονα προβλήματα. “ Τα θέματά μου μπορεί να είναι ένα χέρι που κρατάει ένα κλειδί, μήνυμα για να “ ξεκλειδώσεις” τη γνώση, ένα μολύβι με ένα ανθρωπάκι πάνω του που διαβάζει ή ένα λουλούδι- αναφορά στη φύση”.
Βιογραφικό
Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από την παιδική του ηλικία ήταν εμφανής η κλίση του στη ζωγραφική. Μέσα από την αυτοδιδαχή, οι εικαστικές του ανησυχίες βρήκαν σύντομα διεξόδους και τον οδήγησαν σε συνεχείς πειραματισμούς με σωρεία υλικών. Το λάδι παραμένει το κυρίαρχο μέσο έκφρασης του, ακόμα και όταν επιλέγει για εικαστική επιφάνεια των έργων του, παλιά ξύλινα καλαπόδια.
Παράλληλα με τη ζωγραφική δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής κοσμημάτων-κοσμηματοποιός, έχει διδάξει τεχνικές κατασκευής εικαστικού κοσμήματος και ενίοτε δημιουργεί γλυπτά μικρού μεγέθους από μέταλλο ή άλλα υλικά. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Παρίσι το 1991 και εξέθεσε άλλες τρεις φορές ατομικά δημιουργίες του, σε αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε 37 ομαδικές εκθέσεις στην πόλη του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έργα του ανήκουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Τεχνών Κοζάνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Σχέδια κοσμημάτων του έχουν τύχει διάκρισης ( σειρά “ Αιγηίς”, Kosmima 1998). Το έργο του «Καλαποδιών Αφηγήσεις», τιμήθηκε με το Γ’ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Παράλληλοι δρόμοι» ( ΣΚΕΤΒΕ, 2012). Το έργο του «Δώρο Αθηνάς» διακρίθηκε με τον Α’ έπαινο (2ος διεθνής εικαστικός διαγωνισμός FEEDHOPE, 2013).
Νατάσα Καραθάνου
*Τη φωτογραφία παραχώρησε η γκαλερί “Ρω”