Ανακύκλωση, περιορισμό της πλαστικής σακούλας και κηπουρική είναι μερικές από τις οικολογικές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη με καθοδήγηση των γονιών τους- μελών του συλλόγου «ΣΥΖΩΗ».
Ο Σύλλογος «ΣΥΖΩΗ» ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη από γονείς παιδιών τα οποία μαζί με διαταραχές όρασης έχουν και πρόσθετες αναπηρίες. Από το 2013 ίδρυσε Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας με σκοπό την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με τη συγκεκριμένη αναπηρία και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, στο πλαίσιο της ένταξής του στους φορείς που υιοθέτησαν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την υιοθέτηση προσαρμοσμένων πρακτικών από άτομα με τη συγκεκριμένη σύνθετη αναπηρία με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος. Στις δράσεις περιλαμβάνεται η ανακύκλωση διαφόρων υλικών σε «απτικούς κάδους» που είναι ειδικά σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι με υλικά διαφορετικών υφών και χρωμάτων ώστε τα παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και τύφλωση να μπορούν να εντοπίζουν και να αντιλαμβάνονται τον κατάλληλο κάδο και να αποθέτουν το κάθε υλικό προς ανακύκλωση.
Παράλληλα, καλούνται τα παιδιά να έχουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ενώ φροντίζουν τα λουλούδια και τα φυτά που τα ίδια έχουν φυτέψει στο πλαίσιο της εργοθεραπείας και της δημιουργικής απασχόλησης.
*φωτογραφία παραχώρησε η «ΣΥΖΩΗ»