Μνημόνιο συνεργασίας Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ

Μνημόνιο συνεργασίας Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δικτύο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και το επιχειρηματικό συμβούλιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, υπογράφηκε απόψε σε εκδήλωση, σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής ιδρύθηκε το 2013 από έξι φορείς (ΣΒΕ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ,  ΣΕΒΕ και ΕΣΘ) και μέχρι σήμερα, μέσω των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με αυτό, δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ο πρόεδρος του Νίκος Πέντζος, έκανε μια παρουσίαση του κοινωνικού έργου του δικτύου. Υπογράμμισε, ότι το δίκτυο έχει πλαισιωθεί από μεγάλες επιχειρήσεις, και κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλες, ενώ έχει παράσχει τη συνδρομή του και σε πολλά κοινωφελή ιδρύματα. «Προτρέπω τις χώρες που συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να κάνουν τέτοιου είδους δράσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου του ΟΣΕΠ, Χαρίλαος Αλεξόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα συνεργασία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την πρωτοβουλία. Επεσήμανε τα οφέλη που προκύπτουν από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. λέγοντας πως «είναι σημαντικό οι επιχειρηματικοί φορείς να αναγνωρίζουν την αξία του δοσίματος στην κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει εταιρική κοινωνική ευθύνη και μάλιστα πρέπει οι εταιρίες, πρώτα αυτές, να επιδιώκουν να δίνουν στην κοινωνία και μετά να τους επιστρέφεται το όφελος αυτής της δράσης τους από την κοινωνία. Πρώτα οι επιχειρήσεις φροντίζουν την κοινωνία, για να φροντίζει η κοινωνία αυτές. Πάντα προσέχουμε το ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο κ. Αλεξόπουλος. Ανέφερε επίσης, ότι σε αρκετές χώρες η φορολογία χρησιμοποιείται ως εργαλείο, μέσω ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών, για τις δαπάνες που αφορούν εταιρικές δράσεις, έτσι ώστε να αυξάνεται το μερίδιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς την κοινωνία. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας, Τόντορ Ταμπάκοφ. Τόνισε ότι η έννοια αυτή άρχισε να αναπτύσσεται πολύ αργά και σταδιακά, μετά τη δεκαετία του 1990 και τις πολιτικές αλλαγές που υπήρξαν στη Βουλγαρία, καθώς πριν δεν υπήρχε αυτή η παράδοση στη χώρα. Άρχισε δε να γίνεται αντιληπτή η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης περί το 2001, όταν έγιναν αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και ήρθαν στη Βουλγαρία ξένοι επενδυτές, που ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν την κοινωνία και «πέραν των νομίμων» υποχρεώσεων τους. 

Ο κ. Ταμπάκοφ πρόσθεσε ότι σε αυτό βοήθησε και η μείωση της φορολογίας, εταιρικής και ατομικής, στη Βουλγαρία, και μάλιστα οι αγώνες του βουλγαρικού επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια ήταν να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε αυτές οι δαπάνες να μπορούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα».

Εκπρόσωποι εταιριών που συνεργάζονται με το δίκτυο, μίλησαν στην εκδήλωση για τις τα έργα που υλοποιούν και τα αποτελέσματα τους σε διάφορους τομείς. 
Για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) μίλησαν τα στελέχη του, Ζωή Μπαβαβέα και Βασιλική Σωτηροπούλου και προβλήθηκε και σχετικό βίντεο για την κοινωνική προσφορά του ΤΑΡ σε τοπικές κοινότητες και ιδρύματα χωρών, από τις οποίες διέρχεται. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της ISOMAT, Αθηνά Νουσιοπούλου παρουσίασε το έργο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας. Επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι ιδρυμάτων που ωφελούνται από τις δράσεις. 

Εκ μέρους του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, χαιρέτισε ο διευθυντής του, Λουκάς Ίσαρης, καθώς και η διευθύντρια του Ορφανοτροφείου «Η Μέλισσα», Βασιλεία Μαύρου.

Φάνης Γρηγοριάδης
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play