Τον στόχο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του DEIK για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Τουρκίας, στα 8 δισ. δολ, έναντι περίπου 4 δισ. δολ σήμερα, υπογράμμισε ο πρόεδρός του, Λεβέντ Αχμέτ (Levent Sadik Ahmet), με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Στην επίσκεψη συμμετείχαν και επιχειρήσεις- μέλη του DEIK (Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων). Σύμφωνα με τον κ. Αχμέτ, το 2019 οι τουρκικές εξαγωγές προς Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. δολ., ενώ οι ελληνικές προς Τουρκία έφτασαν στο 1,5 δισ. δολάρια. Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα, οι μεν πρώτες διαμορφώθηκαν στα 221 εκατ. δολ,. οι δε δεύτερες έφτασαν τα 155 εκατ. και οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.
Κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία. Ο δρ Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε, τέλος, στο γεγονός ότι οι συνέργειες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια, θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών στο προσεχές διάστημα.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν (Efe Ceylan) και ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Α’, επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Αλεξιάδης. Ο κ.Καράογλου αναφέρθηκε στα κοινά σημεία που έχουν οι δύο λαοί, λέγοντας πως η εν λόγω πρωτοβουλία των δύο φορέων είναι η απαρχή μιας νέας συνεργασίας και η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των δύο χωρών.
Ο κ.Τζεϊλάν χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK ως μια σημαντική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες είναι ανταγωνιστικές, αλλά είναι και συμπληρωματικές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έρχεται σε πρώτο πλάνο σε επιχειρηματικό επίπεδο και τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης εστίασε στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και στις θετικές συνέπειες που δύναται να έχει στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος.
Η επιχειρηματική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, στο πλαίσιο του οποίου προσδοκάται στενότερη συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, αμοιβαίας ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, παρεμβάσεων για την επίλυση όποιων προβλημάτων με στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κοινών δράσεων τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες._