Μύθοι, γαστρονομικές απολαύσεις και φυσική ομορφιά στο Ελατοχώρι προσφέρουν μοναδικές τουριστικές εμπειρίες

Μύθοι, γαστρονομικές απολαύσεις και φυσική ομορφιά στο Ελατοχώρι προσφέρουν μοναδικές τουριστικές εμπειρίες

Καθώς ανηφορίζετε προς το Ελατοχώρι, η θέα στη θάλασσα, η δροσιά του βουνού και οι τεράστιες καστανιές προσφέρουν μια προοικονομία της εμπειρίας που θα ακολουθήσει. Όταν τα αυτοκίνητα σταματούν στον χώρο στάθμευσης έξω από το χωριό, η διαδρομή με τα πόδια διαρκεί μόλις 15 λεπτά για να φτάσει στον καταρράκτη και την πηγή Κεραμίδα, σημείο όπου σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσαν οι εννέα μούσες, θεότητες των τεχνών που προστάτευαν τα Πιέρια. Περνώντας τα τέσσερα γεφυράκια, το τοπίο αποκαλύπτει τις ομορφιές του και το βοτανικό μονοπάτι, γεμάτο τσάι του βουνού, οδηγεί σε έναν δεύτερο καταρράκτη.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα πράσινα φύλλα αρχίζουν να αποκτούν κιτρινωπά και κόκκινα χρώματα, προσδίδοντας έναν ανανεωμένο χαρακτήρα στην περιοχή. Αυτή τη διαδρομή απόλαυσαν οι συμμετέχοντες στο «4ο γαστρονομικό φεστιβάλ του βουνού και του δάσους», το οποίο διοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, με στόχο την επανασυστήση του Ελατοχωρίου στο κοινό, όχι μόνο ως έναν χειμερινό, χιονοδρομικό προορισμό, αλλά και ως μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες κατά τη διάρκεια των εποχών χωρίς χιόνι. Οι πλούσιες γεύσεις του τόπου, όπως κρεατικά, βότανα, παραδοσιακά γλυκά και γευστικά κρασιά, σε συνδυασμό με την εμπειρία της φύσης, τις δυνατότητες πεζοπορίας και την ύπαιθρο, προσφέρουν ποικιλία επιλογών για τους επισκέπτες.

«Στόχος του Δήμου Κατερίνης είναι να αποσυνδέσει το Ελατοχώρι από τον χειμερινό τουρισμό», επισημαίνει η αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Ελίνα Διαμαντοπούλου και προσθέτει ότι «ένας ορεινός τουρισμός δεν είναι απαραίτητα αποκλειστικά χειμερινός».

Η ίδια τονίζει ότι η περιοχή είναι τόσο όμορφη και ευλογημένη ώστε προσφέρει ποικιλία εμπειριών κατά τη διάρκεια εποχών όπως το φθινόπωρο ή η άνοιξη. «Οι εμπειρίες προβάλλονται μέσω της γαστρονομίας και του μαύρου χοίρου που εκτρέφεται, του brand των τοπικών κρασιών που προσδίδουν μια οικογενειακή ταυτότητα, καθώς και των τοπικών φορέων και καταλυμάτων που προσφέρουν και θερινή φιλοξενία», αναφέρει.

Στον τομέα της γαστρονομίας, το φεστιβάλ περιλάμβανε γεύμα αφιερωμένο στους τοπικούς οίνους, έκθεση τοπικών παραγωγών, μαγειρικές επιδείξεις από σεφ σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα, σεμινάριο αξιοποίησης πιερικού και μαύρου χοίρου, καθώς και αρχαιοελληνικό μαγείρεμα κρέατος σε ανοιχτή φωτιά.

«Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε μια εμπεριστατωμένη έρευνα από τον σεφ Νίκο Φωτιάδη, η οποία κατέγραψε όλα τα παραδοσιακά πιάτα, τα κουρκούτια, τις πατάτες και τα ψητά», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας την αναφορά σε ένα μοναδικό γλυκό του Ελατοχωρίου που παρασκευάζουν οι γυναίκες του χωριού για πάνω από εκατό χρόνια. Το γλυκό ονομάζεται Ναπολέων, ονομασία που συνδέεται με ιστορικά γεγονότα στην περιοχή.

Οι λάτρεις των κρεατικών μπορούν να επισκεφθούν τη θέση Μπάρα, όπου υπάρχει δάσος με κούνιες και χτιστές υπαίθριες ψησταριές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους ντόπιους στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ.

Η πολιτιστική κληρονομιά του Ελατοχωρίου ενισχύεται από τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούν οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, όπως η τρανή βρύση, όπου οι χωριανοί έριχναν το σταυρό τα Θεοφάνεια και κλείναν ραντεβού για το νυφοπάζαρο.

Loading