Μυτιλήνη: Άνοιξη γεμάτη άγριες ορχιδέες στο Απολιθωμένο Δάσος

Μυτιλήνη: Άνοιξη γεμάτη άγριες ορχιδέες στο Απολιθωμένο Δάσος

Η άνοιξη έχει εγκατασταθεί πλήρως στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, με πολλά είδη φυτών να βρίσκονται ήδη σε ανθοφορία. Μεταξύ αυτών, οι πρώτες ορχιδέες του Πάρκου έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν.

«Η πεταλουδόμορφη ορχιδέα Ophrys papilionacea essp. heroica κοσμεί τις περιπατητικές διαδρομές που οδηγούν στους απολιθωμένους κορμούς ηλικίας 20.000.000 ετών», αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, καθηγητής Νίκος Ζούρος, προσθέτοντας: «Αυτές τις μέρες ανθίζουν και οι πρώτες Σεραπιάδες, συγκεκριμένα τα είδη Serapias orientalis ssp. carica με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από την Serapias orientalis ssp. orientalis».

Χωρίς αμφιβολία, εντυπωσιακή είναι η μοναδική ορχιδέα της Λέσβου, η Ophrys lesbis, που γεμίζει τις πλαγιές του Πάρκου και δημιουργεί πανέμορφες εικόνες μαζί με την όμορφη ροζ μαργαρίτα της Δυτικής Λέσβου, την Crepis rubra!

Αναφορικά με τη βιοποικιλότητα, έχει αρχίσει επίσης να ανθοφορεί το σφυγκάκι Ophrys tenthredinifera και το υποείδος της Ophrys tenthredinifera ssp. vilosa.

«Η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, και ιδιαίτερα το Πάρκο στη θέση Κύρια Απολιθωμένη, αναδεικνύει τη σημαντικότητα του, τόσο από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δέντρα, όσο και από τις άγριες ορχιδέες που κοσμούν την προστατευόμενη περιοχή φέτος την άνοιξη».

Το Πάρκο αποτελεί σπάνιο βιότοπο για τις άγριες ορχιδέες, με φυσικό πλούτο φυτικών ειδών και αξιοθαύμαστη ποικιλία κατά την περίοδο ανθοφορίας, καθιστώντας το ιδανική τοποθεσία για την παρατήρηση της άγριας χλωρίδας στη Δυτική Λέσβο.

Η νέα περίφραξη του Πάρκου διαχωρίζει την προστατευόμενη περιοχή από τους γύρω βοσκότοπους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και, συγκεκριμένα, του σημαντικού οικοτόπου της ορχιδέας Ophrys lesbis, που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη ορχεοειδών στην Ελλάδα. Τα μέτρα προστασίας ενισχύουν την παρουσία της ορχιδέας στις λιβαδικές και φρυγανικές περιοχές του Πάρκου με την πάροδο του χρόνου.

«Ο μοναδικός πλούτος των φυτών μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση μελετητών και παρατηρητών φύσης από όλη την Ευρώπη, καθώς συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα», επισημαίνει ο κ. Ζούρος.

Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει αύριο Κυριακή 6 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, περιήγηση στα μοναδικά απολιθώματα και στον πλούτο της ανοιξιάτικης ανθοφορίας!

Loading

Play