Ν. Κοσμίδου: «Ο δημόσιος χώρος είναι το σπίτι όλων μας»

Ν. Κοσμίδου: «Ο δημόσιος χώρος είναι το σπίτι όλων μας»

Ήταν 20 Αυγούστου 2023, όταν πραγματοποίησα την 6η επίσκεψή μου στα πάρκα της πόλης μας και συγκεκριμένα στο Πάρκο Παπάζογλου – Αγίου Θεράποντος στην Τούμπα. Από την αυτοψία του χώρου και μετά από αρκετές συνομιλίες με τους παραβρισκόμενους κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό το πάρκο δεν αναδεικνύει απλά την εγκατάλειψη των δημοσίων χώρων, αλλά επιβεβαιώνει περίτρανα την ανάγκη ύπαρξης του θεσμού του «Επόπτη Γειτονιάς».

*Άρθρο της Νατάσας Κοσμίδου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον Στέλιο Αγγελούδη

Στις 31 Ιανουαρίου 2021 είχαμε διαβάσει ένα άρθρο με τίτλο: «Ομόρφυνε το πάρκο Νίκου Παπάζογλου στην Τούμπα», επειδή υπήρξε ένα πλαίσιο κοινής δράσης από τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο συνοδεύτηκε από φωτογραφίες με την αναμφισβήτητη καλή δουλειά των εργαζομένων επί των χώρων του πάρκου. Αλήθεια…εάν πάει κάποιος σήμερα να ρωτήσει τους δημότες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο ανάπαυσης, ποιος πιστεύουμε ότι θα ήταν ο τίτλος του άρθρου; Ας δούμε τι ακολουθεί.

Αρχικά μίλησα με τρεις κυρίες που κάθονταν στο παγκάκι από δεξιά μου, με την κ. Ελένη, την κ. Μάρθα και την κ. Αλέκα, οι οποίες ήθελαν πάρα πολύ να μου πουν για την κατάσταση που βιώνουν. Μου είπαν ότι το πάρκο είναι παρατημένο και το καθαρίζουν μόνες τους, αλλά εξεπλάγην όταν μου έδειξαν ότι έχουν μόνιμα μια σκούπα κρεμασμένη για τον σκοπό αυτό.

Οι κυρίες φροντίζουν και τα περιστέρια γιατί τα αγαπάνε και γι΄ αυτό κουβαλάνε νερό και τροφή. Ζητάνε όμως κάτι πολιτισμένο που θα διατηρεί το χώρο καθαρό και δεν θα τις κουράζει η μεταφορά νερού. Έναν περιστερώνα, κάποια ανάλογη διαμόρφωση και, κοιτώντας γύρω τους, λίγα λουλούδια στα παρτέρια. Λένε ότι δεν υπαρχει νερό να ποτίζονται τα δέντρα και ξεράθηκαν. «Το λάστιχο ποτίζει τον δρόμο», είπε κάποιος άλλος. Ζητάνε ακόμη να λειτουργήσουν ξανά οι τουαλέτες που υπάρχουν και κάποιος να τις φροντίζει «όπως παλιά». Οι υπάρχουσες χημικές τουαλέτες είναι μέσα στη βρωμιά και δεν πηγαίνουν.

Στο άλλο παγκάκι κάθονταν 5-6 κάτοικοι της περιοχής που αγανακτισμένοι είπαν και αυτοί ότι «το σιντριβάνι το χειμώνα έχει νερό και το καλοκαίρι τίποτα και είναι μέσα στη βρωμιά. Παντού υπήρχε πράσινο και τώρα μόνο χώμα». Ανέφεραν δε ότι έβρισκαν προκλητικό να διαβάζουν την πινακίδα που έλεγε ότι ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ ενώ βλέπουν αυτή την κατάσταση.

Τα παγκάκια ήταν τόσο βρώμικα που τα καθάρισε πέρυσι η κ. Ευθυμία που καθόταν λίγο πιο πέρα. Δεν υπάρχει καμία φροντίδα του πάρκου, πέρα από αυτή που έγινε το 2021.

Πάνω σε αυτό το σημείο εξήγησα στους συμπολίτες μας ότι ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς», που είναι πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Η αρμοδιότητά του θα είναι η συνολική εποπτεία για κάθε θέμα που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους: καθαριότητα, πράσινο, αστικό εξοπλισμό και φωτισμό κλπ. Είναι ολοφάνερο ότι μόνο ακούγοντας τους πολίτες μπορείς να δώσεις λύσεις. Αρκεί να υπάρχει ενσυναίσθηση και σωστός manager.

Ευχαριστώ όλους τους κατοίκους της περιοχής που δέχθηκαν να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν και τους υπόσχομαι ότι θα μεταφερθούν όλα στον επικεφαλής της ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Καλή αντάμωση!

Δείτε επίσης: Ν. Κοσμίδου: Έτσι θα επανέλθουν το πράσινο και η καθαριότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Loading

Play