Οι μηχανισμοί υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι «γρήγοροι και απόλυτοι» ούτως ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση των κονδυλίων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στη θεματική ενότητα «Ιδιωτικές και Δημόσιες Επενδύσεις» του «Thessaloniki Helexpo Forum».
«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση του προκαταρκτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου», δήλωσε ο αν. υπουργός, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση φέρνει πολύ σύντομα -ίσως εντός του μήνα- την αναμόρφωση του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις», ώστε «να πετύχουμε την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών […] και σύμφωνα με τον τρόπο που το σχέδιο εξελίσσεται μια δημόσια σύμβαση, ένας διαγωνισμός θα παίρνει ίσως λιγότερο από τον μισό χρόνο που θα έπαιρνε με τον 4412».
Σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης είπε πως στόχος είναι «ταχύτερες διαδικασίες, μέσα από τους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, μέσα από τους μηχανισμούς που έχει ΕΣΠΑ», ενώ «ένα κομμάτι θα απορροφήσουν και οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Επισήμανε, δε, ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί «σε όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας», καθώς «ακούστηκε ότι οι απορροφήσεις που πρέπει να έχουμε είναι υπερδιπλάσιες της καλύτερης επίδοσης που είχαμε στο παρελθόν», δεδομένου ότι ο στόχος της δέσμευσης του 70% του Ταμείου Ανάκαμψης εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, για το 100% στις 31/12/2023 και όλες οι εκταμιεύσεις το 2026.
Σχετικά με επενδυτικό κλίμα στη χώρα υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ευνοούν ένα επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης, ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επενδυτές χωρίς να κινδυνεύσουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Αναφερόμενος στο έργο της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η διακομματική συναίνεση προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ να στηρίξουμε, να προχωρήσει το έργο και ο συντονισμός από τη δική μου πλευρά είναι να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό το σχήμα χρηματοδότησης».
Αλ.Χαρίτσης: Ζητούμενο να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα οι απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Δύσκολο εγχείρημα για το οποίο απαιτείται πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων χαρακτήρισε την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η χώρα μας για δεκαετίες είχε διαμορφώσει πολύ κακό όνομα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις διοικητικές της ικανότητες για την εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων», προσθέτοντας ότι στο ΕΣΠΑ που ξεκίνησε το 2014 επιβλήθηκαν αιρεσιμότητες «γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη από τις ευρωπαϊκές αρχές στη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί τέτοια προγράμματα». Υπογράμμισε, δε, πως «το ένα ζητούμενο είναι η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων και το άλλο το πού θα κατευθυνθούν και πώς θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ιεραρχεί προτεραιότητες και δε θα πάει στην εύκολη λύση απευθείας αναθέσεων ή απορρόφηση με υλοποίηση λίγων μεγάλων επενδύσεων απλά και μόνο για να δείξουμε ότι υπάρχει απορρόφηση».
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη χώρα τόνισε ότι δε θα πρέπει να ταυτίζονται μόνο με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, αλλά πολύ βασικός πυλώνας επενδυτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «που λειτουργεί προωθητικά και για τις υπόλοιπες επενδύσεις [ …] σημαίνει και πολλά τοπικά έργα, καταμερισμό των επενδύσεων στο σύνολο της χώρας και σε έργα κοινωνικών υποδομών, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, επενδύσεις που στη χώρα μας είναι απολύτως κρίσιμες για να μιλάμε για ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη».
Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας «δε θα ήταν τόσο δραματική αν δεν είχε προηγηθεί μία 10ετία ύφεσης», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, προσθέτοντας ότι «συνταγές ανάταξης της οικονομίας που έχουν στο επίκεντρο μισθολογικές περικοπές, συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης έχουν αποδειχθεί εγκληματικά καταστροφικές στο παρελθόν».
«Θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη της δεκαετίας για να σχεδιάσουμε τι θα κάνουμε σήμερα», είπε, μεταφέροντας τα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί για «μείωση της φορολογίας επί των κερδών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος -μέτρο που αφορά όλους τους μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες». Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης προσλήψεων, σημείωσε ότι ίσως στην περίοδο αυτή χρησιμότερο θα ήταν ένα τέτοιο πρόγραμμα να επιδοτήσει τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.
Την ανάγκη όλες οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις να υλοποιηθούν υπό το πρίσμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης επισήμανε ο CEO της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς, εστιάζοντας στο κομμάτι της διασύνδεσης της βιομηχανίας με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα.
«Προχθές ανακοινώθηκαν οι βάσεις των παιδιών στα ΑΕΙ και μόλις το 3,8% των εισακτέων ήταν σε τομείς γύρω από την πληροφορική, τους αυτοματισμούς και τα ηλεκτρονικά συστήματα, που είναι η βάση για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων αυτών συνεχίζει τις σπουδές στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει ποτέ μας μένει 2-2,5 % των ειδικοτήτων αυτών όταν χρειαζόμαστε 14%», εξήγησε.
Την αναγκαιότητα να υπάρξει διακομματική συναίνεση, ακόμη και με θεσμικά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι σταθερή η φορολογική πολιτική της χώρας επισήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Mazars Γεώργιος Τσουκαλάς τονίζοντας ότι «όσο περισσότερο περιορίζουμε τους αστάθμητους παράγοντες, τόσο πιο εύκολη γίνεται μία επενδυτική απόφαση».
Στο θέμα των υποδομών εστίασε ο αντιπρόεδρος της ΛΟΥΞ, Πλάτων Μαρλαφέκας. «Μιλάμε ακόμη για τα αυτονόητα, για υποδομές, ότι π.χ. η Αχαία θα έπρεπε να έχει φυσικό αέριο, σιδηρόδρομο», είπε. Παρατήρησε ακόμη ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει ομοιότητες με κανένα άλλο οικονομικό μοντέλο και θα πρέπει « να κάτσουν και Έλληνες επιχειρηματίες να σχεδιάσουν το ελληνικό μοντέλο».
Στις αντοχές των δικτύων στη διάρκεια της καραντίνας αναφέρθηκε ο διευθυντής της WIND Γιώργος Τσαπρούνης, σημειώνοντας πως «άντεξαν μία κίνηση που η αύξησή της δε θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από κανένα μοντέλο». Επισήμανε, δε, ότι «στην πανδημία υπήρξε εμπιστοσύνη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ λειτουργών της πολιτείας και δικών μας ανθρώπων κι έγιναν πράγματα πολύ γρήγορα, το sms έγινε σε λιγότερο από 48 ώρες, όταν στη Γαλλία σε έναν μήνα ενώ ήμασταν η πρώτη χώρα που το εισήγαγε».
Σμαρώ Αβραμίδου