Να λύσει τα χέρια των πανεπιστημιακών ζητά από την Πολιτεία ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου

Να λύσει τα χέρια των πανεπιστημιακών ζητά από την Πολιτεία ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου

Την εκτίμηση ότι παρά το σημαντικό αποτύπωμα των ελληνικών πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας η Πολιτεία όχι απλά δεν τα στηρίζει, αλλά και λειτουργεί ως τροχοπέδη στη λειτουργία τους, με την υποχρηματοδότησή τους και τη γραφειοκρατία την οποία αντιμετωπίζουν ερευνητές και επιστήμονες, διατύπωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας σήμερα από το βήμα εκδήλωσης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα “Μακεδονία”. 
“Το αποτύπωμά μας σε επίπεδο καινοτομίας, τεχνογνωσίας και γνωσιολογικής υποδομής είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Υπάρχει όμως και μια άλλη αλήθεια: μπροστά σε αυτά τα επιτεύγματα η Πολιτεία δείχνει όχι απλώς να αδιαφορεί, αλλά και να λειτουργεί ως τροχοπέδη. Μεταξύ 2008 και 2017 ο αριθμός των φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την επικράτεια αυξήθηκε κατά 16% επί του συνόλου, ενώ η χρηματοδότηση μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 58%” σημείωσε ο κ.Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και σε επίπεδο έρευνας δημιουργεί κωλύματα στον ανταγωνισμό με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. 
«Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι εισηγμένα στη διεθνή αγορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, όπου εμείς προχωρούμε με ταχύτητα “αραμπά”, σε σχέση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη δημιουργικότητας των επιστημόνων μας, κάτι που φαίνεται σε διεθνή στατιστική ανάλυση. Αντί όμως να τους κάνουμε (στους Ελληνες επιστήμονες) τη ζωή πιο εύκολη, έρχεται το δημόσιο λογιστικό και τους ζητά να αποσπάσουν την προσοχή τους από το επιστημονικό τους αντικείμενο και να ασχοληθούν με τη γραφειοκρατία. Θα ήταν φαιδρό, αν δεν ήταν θλιβερό» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς και της αγοράς εργασίας, επισήμανε: “Θα πρέπει να υπάρξει ακόμη περισσότερο και πιο άμεση σύνδεση με τους παραγωγικούς φορείς και την αγορά εργασίας. Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και έχουμε και τις υποδομές για να στηρίξουμε μια σειρά από έργα, που θα μπορέσουν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, ακαδημαϊκού τουρισμού, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας από την οποία όλοι οι κλάδοι που συναπαρτίζουν την τράπεζά μας έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα”.
Μάλιστα, ο κ.Παπαϊωάννου απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λύσει τα χέρια των πανεπιστημιακών και να μπορέσει να ξεδιπλωθεί η δημιουργικότητα και η καινοτομία των ανθρώπων του ΑΠΘ. «Και να είστε βέβαιος πως η αναπόφευκτη έκρηξη δημιουργικότητας και καινοτομίας που θα ακολουθήσει, θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο αυτήν την “επένδυση” εμπιστοσύνης» κατέληξε.
Πρόεδρος ΕΚΘ: Ουτοπία το στοίχημα της παραμονής ή επιστροφής των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, μιλώντας από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, επωμίστηκαν ένα δυσβάσταχτο φορτίο που δεν τους αναλογούσε: “Σκληρά και επώδυνα μέτρα, συνολική και καθολική υποβάθμιση του εργαζόμενου, κλιμάκωση των σωρευτικών πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, ήταν τα αποτελέσματα των πολιτικών που διαμόρφωσαν το σήμερα” σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ελλάδα. 
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως η ανεργία, η αποβιομηχάνιση και η απορρύθμιση των κανόνων εργασίας, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία και η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι νέοι Ελληνες επιστήμονες, που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, είναι ουτοπικό να θεωρείται πως θα επιστρέψουν (ή ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα όσοι δεν μετανάστευσαν ήδη), καθώς – όπως είπε – η εργασιακή κατάσταση, τα επίπεδα των μισθών και οι προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης είναι τέτοια που δεν ευνοούν αυτό το σενάριο.
Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει φόρους Σκανδιναβίας, ενώ αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους δεν γίνεται να επιβαρύνονται και γι’ αυτούς που δεν πληρώνουν. Επισήμανε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν τις χρηματοδοτικές κάνουλες, αλλά να χρηματοδοτούν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. “Χάσαμε τον δευτερογενή τομέα, χάσαμε και θέσεις εργασίας από τον πρωτογενή” σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει πως δεν είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα. “Το 40% των επιχειρήσεων έχουν κλείσει στα βιομηχανικά πάρκα και τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής μας”, είπε, ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση έργων όπως αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς τα λέγαμε. Το Μετρό θα κρατήσει περισσότερο από το Σινικό Τείχος”.

Αλ.Γ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play