Να αντιδράσουν απέναντι στο ενδεχόμενο της καρκινογόνας, όπως υποστηρίζουν, καύσης απορριμμάτων RDF, καλούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Όπως εξηγούν μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, “ με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων, η καύση RDF(Refuse- Derived Fuel)-SRF*(Solid Recovered Fuel), που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες και φουράνια, που η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σ΄αυτές προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές ακόμα διαταραχές”.
«Με την τελευταία εθελοντική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας για την “ αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από τη τσιμεντοβιομηχανία”, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει την σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης του τομέα των απορριμμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας τις μορφές ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) και “ δωρίζοντας” δεκάδες προνόμια σε μεγάλους ομίλους, για να κάνουν μπίζνες πάνω στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και των παιδιών του. Απόδειξη αποτελεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης κατευθύνεται στις πανάκριβες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς το κύριο προϊόν της επεξεργασίας τους, το RDF, κατευθύνεται και καίγεται ως τζάμπα καύσιμο από τις τσιμεντοβιομηχανίες» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη “ Λαϊκή Συσπείρωση”.
Στις θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τις επιπτώσεις από την καύση, θα αναφερθούν οι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού, Χρήστος Τσακίρης, με προσκεκλημένους τους Θανάση Χρηστίδη και Βασίλη Μπαλτίκα.
*Οι όροι RDF ή SRF αναφέρεται σε απορριμματογενή καύσιμα. Πρόκειται για σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία ύστερα από θερμική επεξεργασία χάνουν την υγρασία τους, μετατρέπονται σε καύσιμο και ανάλογα με τη σύστασή τους κατατάσσονται σε μια από τις δύο κατηγορίες (RDF ή SRF).