Έντεκα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλανοφόρο-ελικοπτεροφόρο, ναυλοχούν από την περασμένη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεκουραστούν τα πληρώματά τους.
Τα πλοία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της εν εξελίξει άσκησης του ΝΑΤΟ «Steadfast Dart 2025», η οποία διεξάγεται στο τόξο Ρουμανία, Βουλγαρία έως και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, με στόχο την εκπαίδευση της Ταχείας Αντίδρασης (ARF) του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Μεταξύ των πλοίων που ελλιμενίστηκαν είναι το ισπανικό αεροπλανοφόρο-ελικοπτεροφόρο JUAN CARLOS I L-61, σχεδιασμένο να μεταφέρει αεροσκάφη κάθετης απο-προσγείωσης AV-8B Harrier II, ελικόπτερα Chinook ή/και Sea King και NH90. Τα υπόλοιπα πλοία περιλάμβαναν το ελληνικό αρματαγωγό Ρόδος L-177, το ιταλικό ETNA A5326, το ισπανικό VICTORIA F-82, το ιταλικό THAON DI REVEL P-431, το ισπανικό BLAS DE LEZO F-103, το τουρκικό KEMALREIS F-247, το ισπανικό PATINO A-14, το ισπανικό ALVARO DE BAZAN F-101, το γαλλικό COMMANDANT BIROT F-796 και την ελληνική φρεγάτα Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ F-462.
Ο απόπλους της δύναμης αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και να ολοκληρωθεί σύντομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ