Νέα Εποχή για το ΕΣΥ: Σχέδια Μεταρρύθμισης έως το 2027 από την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Νέα Εποχή για το ΕΣΥ: Σχέδια Μεταρρύθμισης έως το 2027 από την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Μέχρι το 2027, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αναμένεται να αποκτήσει μια νέα εικόνα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ που αναφέρει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, η οποία υποστηρίζει ότι το σύστημα καταρρέει, καθώς και για το θέμα των αμοιβών των γιατρών που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε:

«Έχουμε σχεδιάσει, μαζί με τον Υπουργό Υγείας και την ηγεσία του υπουργείου, σημαντικά προγράμματα, ορισμένα από τα οποία αφορούν περιοχές με αυξημένες κοινωνικές ανισότητες στην υγεία».

Η κ. Αγαπηδάκη συνέχισε δηλώνοντας ότι «όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η δική μας αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της υγείας, κυρίως λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και λόγω σημαντικών αλλαγών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και της πανδημίας. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα της υγείας μας και δημιουργείται πίεση στο σύστημα. Οι εργαζόμενοι έχουν καταπονηθεί, και είναι λογικό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια σημαντική επένδυση, η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα, σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά τις κτιριακές υποδομές, όπου συντελείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση από την ίδρυση του ΕΣΥ. Πάνω από 156 Κέντρα Υγείας και 90 νοσοκομεία ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα. Ο δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύουμε ασθενείς κατ’ οίκον σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα μέσω τηλεϊατρικής. Αλλάζουν τα δεδομένα και εξελίσσεται το ΕΣΥ. Ο τρίτος και σημαντικότερος άξονας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για την πρόσληψη 10.000 ατόμων στην υγεία και αυτές οι διαδικασίες δρομολογούνται άμεσα. Ορισμένες έχουν ήδη προχωρήσει, ενώ ακολουθούν και άλλες.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΠΟΥ δρομολογεί ένα εκτενές πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλα τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν και για τους γιατρούς. Παρά τις ενδείξεις ότι οι ενισχύσεις είναι περιορισμένες, έχουν δοθεί ήδη αυξήσεις στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, καθώς και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Ανακοίνωσε επίσης χτες ο πρωθυπουργός μια γενναία οικονομική ενίσχυση, και αναμένονται και άλλες ενισχύσεις σε επίπεδο οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων που αφορούν τόσο την πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και τα νοσοκομεία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε: «Πρέπει να εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε δύο κατευθύνσεις: η μία είναι άμεση και εστιάζει στις ελλείψεις σε κάθε νοσοκομείο. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα, όπως οι ανάγκες ενός ακριτικού νησιού σε σύγκριση με ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Προτεραιότητά μας είναι να καλύψουμε άμεσα τα κενά, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μεσοπρόθεσμες λύσεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ΕΣΥ που να ανταγωνίζεται τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Καθώς η υγεία είναι θέμα που δεν διαπραγματεύεται, προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αν και τα πράγματα δεν είναι τέλεια, έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να προσφέρουμε λύσεις στο σύστημα πολυκρίσεων, μέχρι να έχουμε καλύτερες εξελίξεις σταδιακά, όπως η έγκαιρη λειτουργία νέων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και η πρόσληψη νέου προσωπικού. Μέχρι το 2027, το ΕΣΥ θα παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα».

©

Loading

Play