Πρωτοβουλίες για την αποτροπή των στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων, των λεγόμενων SLAPPs (Strategic lawsuit against public participation), λαμβάνονται στη χώρα μέσω της Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force), που έχει συγκροτήσει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της προεδρίας της Κυβέρνησης. Η συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, ενώσεων δημοσιογράφων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι καθοριστική για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, στον χαιρετισμό του γνωστοποίησε ότι η Task Force, που συγκροτήθηκε το 2022, θα μετεξελιχθεί σε διαρκές όργανο για την αντιμετώπιση των SLAPPs. «Με τη σημερινή απόφαση, μετατρέπουμε την Task Force σε ένα διαρκές όργανο για την ολοκληρωμένη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα των καταχρηστικών αγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γαλαμάτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενσωμάτωσης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. «Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση εντός των επόμενων 4 έως 6 μηνών, με τη συμμετοχή της νομικής, ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής κοινότητας», τόνισε.
Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ στην ενίσχυση της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «τα ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά μοχλός προάσπισης των θεμελιωδών αρχών μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, επισήμανε την κρίση εμπιστοσύνης που βιώνουν οι κοινωνίες λόγω αδιαφάνειας και έλλειψης συμμετοχής των πολιτών. «Η ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτάται από τη διαφάνεια και την ενημέρωση», ανέφερε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζητήσεις για τον ρόλο των ΜΜΕ στην προάσπιση της δημοκρατίας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοσιογραφίας, καθώς και νομικοί και ακαδημαϊκοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ