Νέα Πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την Ένταξη της Ελλάδας στο Σύστημα Κατάταξης Ξενοδοχείων του Διεθνούς Οργανισμού Hotel Stars Union

Νέα Πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την Ένταξη της Ελλάδας στο Σύστημα Κατάταξης Ξενοδοχείων του Διεθνούς Οργανισμού Hotel Stars Union

Πρωτοβουλία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Hotels Stars Union αναλαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων που ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία στοχεύουμε στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Σύμφωνα με την Υπουργό, έως σήμερα έχουν συμπράξει 21 χώρες στον συγκεκριμένο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, «η Ελλάδα θα συμμετέχει σε μια διεθνή συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών για την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων».

Αναφερόμενη στις δράσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον ελληνικό τουρισμό μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ότι οι εξασφαλισμένοι πόροι ανέρχονται στα 387 εκατ. ευρώ, με σημαντική πρόοδο να έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Ήδη, όπως είπε, για τις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις έχουν κατατεθεί 224 επενδυτικά σχέδια, των οποίων η αξιολόγηση προχωρά.

Για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων έχουν υποβληθεί 16 επενδυτικές προτάσεις, ενώ έχουν προχωρήσει τέσσερις αποφάσεις ενίσχυσης για τα χιονοδρομικά Ανήλιου Μετσόβου, 3-5 Πηγαδιών Νάουσας, Παρνασσού και Σελίου Ημαθίας.

Όσον αφορά τους τουριστικούς λιμένες, έχουν υποβληθεί 41 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό περίπου 182 εκατ. ευρώ, με 9 αιτήσεις ενίσχυσης να έχουν ήδη εγκριθεί και να αξιολογούνται οι επόμενες.

Επίσης, στη φάση της αξιολόγησης βρίσκονται οι αιτήσεις ενίσχυσης για 7 ορεινά καταφύγια, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στις παραλίες, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού και έργων αγροτουρισμού. Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τη σύσταση και λειτουργία ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης προορισμών.

Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Τουρισμού, στόχος του έργου είναι η παροχή κινήτρων για την ίδρυση οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών, με την Υπουργό να εκφράζει βεβαιότητα για αποδοτική συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη.

Στο πλαίσιο της φετινής τουριστικής κίνησης, η κα Κεφαλογιάννη υπενθύμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου να έχει αυξηθεί κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12%. «Δεν εφησυχάζουμε και δεν επαναπαυόμαστε. Δημιουργούμε σήμερα τις συνθήκες για μία νέα αρχή στον ελληνικό τουρισμό», τόνισε η Υπουργός.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, το γνωστό «Τουρισμός για Όλους». Σημείωσε ότι στο φετινό δεύτερο κύκλο του προγράμματος, οι επιδοτούμενοι ανέρχονται σε 107.204 άτομα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο επόμενος κύκλος του προγράμματος σχεδιάζεται με νέα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της κας Ράπτη, η Κεντρική Μακεδονία κατατάσσεται ψηλά στην απορρόφηση του προγράμματος, με τη Χαλκιδική να ξεχωρίζει στις επιλογές των δικαιούχων.

Στην ομιλία του, ο γ.γ. του ΕΟΤ κ. Ανδρέας Φιορεμτίνος τοποθετήθηκε σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση για τον υπερτουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι «η δαιμονοποίηση του τουρισμού δεν εξυπηρετεί κανέναν». Επισήμανε τη σημασία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να υποβάλλουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη διατήρηση της ποιότητας της εμπειρίας των τουριστών.

©

Loading

Play