Νέα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Θάσο, που είχαν πληγεί και τα προηγούμενα 24ωρα από πλημμυρικά φαινόμενα. Η επέλαση του “Γηρυόνη” στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στον Δήμο Αριστοτέλη. Ορμητικά νερά κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερισσού, αλλά κυρίως σάρωσαν την ήδη “ πληγωμένη” από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής Ολυμπιάδα.
Χείμαρροι κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο, το ρέμα “ Μπασδέκη” υπερχείλισε ξανά, με τα νερά να κατακλύζουν την περιοχή, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, παρά το γεγονός ότι συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας, ιδιωτικά, αλλά και μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού, εργάζονταν εντατικά μέρα και νύχτα για τη διάνοιξη των ρεμάτων και τη θωράκιση της περιοχής. «Ξαναπλημμυρίσαμε αφού ξαναφούσκωσε το ρέμα “ Μπασδέκη”, το χειρότερο είναι ότι υπερχείλισε και το ρέμα “ Μαυρόλακκας”» σημειώνει.
Οι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα εκτός από τις πλημμύρες έχουν να αντιμετωπίσουν “ προβλήματα στα βασικά δίκτυα, όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, σε ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής” υποστηρίζει ο κ. Βαλιάνος. “ Ένα σπίτι έχει γείρει από τα θεμέλια, έχω ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να πάει για αυτοψία, καθώς μπορεί να είναι ακατάλληλο” αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος περιγράφει πως “πρανή κατέρρευσαν και έπεσαν στον δρόμο από Ολυμπιάδα προς Βαρβάρα. Αυτή την ώρα συνεργεία επιχειρούν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος”. Ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει ότι “υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα του περιφερειακού δρόμου της Ολυμπιάδας”.
Τεράστιος όγκος νερού κατέκλυσε και την Ιερισσό χθες το βράδυ, ωστόσο όπως λέει ο δήμαρχος, “ αν και τρόμαξα με τα νερά που κατέβαιναν, μόλις σταμάτησε η βροχή αυτά υποχώρησαν, λειτούργησαν πολύ καλά οι διαφυγές και τα φρεάτια.
Σήμερα τα σχολεία σε όλο τον Δήμο Αριστοτέλη λειτούργησαν κανονικά, ενώ κλειστά παρέμειναν στην Ολυμπιάδα.
Η δημοτική αρχή έχει συστήσει στους κατοίκους να προσέρχονται στα κοινοτικά καταστήματα προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, “ώστε να περάσει επιτροπή του δήμου και μηχανικοί της Περιφέρειας” υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.
Συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούν αυτή την ώρα (11:45πμ) προκειμένου να αποκαταστήσουν οδικά δίκτυα και οδούς μέσα στις πληγείσες περιοχές. “ Επιχειρούμε στον δρόμο Στρατωνίου – Ιερισσού, μέσα στην Ιερισσό, στο Γομάτι και στα ρέματα της περιοχής, στην Ολυμπιάδα” αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. “ Μηχανήματα έχουμε στείλει στο ανάχωμα Καλοχωρίου στον Δήμο Δέλτα και στο δρόμο Χαλκηδόνα – Κουφάλια” .
“ Χθες το φράγμα Καλοχωρίου ήταν σε οριακό σημείο, η θάλασσα και η λιμνοθάλασσσα είχαν γίνει ένα, μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση και θωράκιση του φράγματος. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου – που σημειωτέον βρίσκεται χαμηλότερα από τη θάλασσα- υπάρχουν 450 βιομηχανίες και όχι μόνο αυτές” επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης.
Στη Θάσο, συνεχίζονται για ένα ακόμα 24ωρο τα προβλήματα, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, που ξεκίνησε χθες το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα το πρωί, ευτυχώς όχι όμως με την ίδια ένταση, επηρεάζοντας ωστόσο σημαντικά κυρίως το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.
Εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης πλημμύρισαν πάλι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και σπίτια στον Λιμένα, υπερχείλισαν ρέματα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στη Σκάλα Ποταμιάς και την Παναγία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε εκ νέου η συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την απομάκρυνση ανθρώπων και την άντληση νερών από υπόγεια.
Τα εκσκαφτικά μηχανήματα συνεχίζουν αδιάκοπα τη δουλειά τους και όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης, «η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα ώστε να απομακρύνουν φερτές ύλες, να κάνουν διανοίξεις στις κοίτες των χειμάρρων και τους αγροτικούς δρόμους. Τα μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τόσο ο στρατός, όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος αλλά και ιδιώτες από τις λατομικές επιχειρήσεις με το δικό τους εξοπλισμό, συνδράμουν προκειμένου οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, διάνοιξης αγροτικών δρόμων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς».
«Θα τολμούσα ωστόσο να πω», συνεχίζει ο δήμαρχος, «ότι μετά τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία γυρίσαμε πάλι στο μηδέν, καθώς η ένταση της βροχής ήταν μεγάλη οπότε πάλι πλημμύρισαν οικισμοί και υπήρχαν μεγάλες αποθέσεις φερτών υλικών. Για το λόγο αυτό έχουμε βγάλει και ανακοίνωση, με την οποία συστήνουμε στους δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε σήμερα λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης».
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε σταδιακά η καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Ήδη στο δημαρχείο του νησιού στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, έχει συσταθεί γραφείο που δέχεται τις αιτήσεις των δημοτών τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, από αύριο κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις.
Μεγάλο όμως είναι το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και πολλά μελίσσια καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που τα παρέσυραν. Ο κ. Κυριακίδης εκτιμάει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ και η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.
Ελένη Μπιμπίκου – Βασίλης Λωλίδης