Η χρήση ρομπότ έχει μπει τα τελευταία χρόνια και στην ορθοπαιδική χειρουργική και συγκεκριμένα στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος. Ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς, το Rosa, που θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε αρθροπλαστικές γόνατος και σε περίπου ένα χρόνο και σε αρθροπλαστικές ισχίου, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είναι το μοναδικό του είδους στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη υπάρχει στην Αθήνα σε νοσοκομείο του ιδίου ομίλου, στο οποίο ανήκει και το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Οι νέες εξελίξεις στην αντικατάσταση των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρου, καθώς και η παρουσίαση χειρουργικών τεχνικών με επίκεντρο νέες τεχνολογίες και με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες μεθόδους ρομποτικής αρθροπλαστικής του ισχίου και γόνατος αποτελούν κάποια από τα αντικείμενα συζήτησης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής Χειρουργικής με τίτλο “Η νέα εποχή της Ρομποτικής Χειρουργικής”. Το συνέδριο διοργανώνεται στις 6-8 Δεκεμβρίου από το Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής MAST,την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Ισχίου (EHS), την Πανευρωπαϊκή Ορθοπαιδική Εταιρεία (EFFORT) και την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
«Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην ορθοπαιδική. Στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένα ρομπότ, που χρησιμοποιούνται για αρθοπλαστικές σε συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί είναι επενδύσεις εκατομμυρίων που ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες ενός δημόσιου νοσοκομείου. Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι επικαλούνται τη χρήση ρομπότ ενώ στην πραγματικότητα αυτό που “ βαφτίζουν” ως ρομπότ είναι ηλεκτρονική πλοήγηση με τη χρήση ενός καθοδηγητήρα. Δεν υπάρχουν 100 ρομπότ στη χώρα και επομένως δεν μπορεί οποιοσδήποτε να λέει ότι χρησιμοποιεί ρομπότ. Το ρομπότ ουσιαστικά είναι ένα μηχανικός βραχίονας, στον οποίο δίνουμε δεδομένα τα οποία έχουμε πάρει από απεικονιστικό έλεγχο του ασθενή και κατά την ώρα του χειρουργείου ταυτίζουμε δυναμικά τα οστά που έχουμε απεικονίσει. Ο βραχίονας αυτός κατέρχεται αυτόματα στο χώρο του χειρουργείου και τοποθετείται σε συγκεκριμένες προαποφασισμένες αλλά και δυναμικά προσδιορισμένες θέσεις, ώστε να γίνουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια οι προετοιμασίες του χειρουργικού πεδίου και οι οστικές εκτομές. Αυτά τα κάνει ο βραχίονας-ρομπότ με τη βοήθεια του χειρουργού ο οποίος είναι παρών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Ελευθέριος Τσιρίδης, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσιρίδης εξήγησε ότι τα νέας γενιάς ρομπότ αφήνουν σημαντική ελευθερία ανθρώπινης παρέμβασης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι για κάποιο λόγο η πράξη δεν είναι ορθή. “ Σε άλλα ρομποτικά συστήματα ο χειρουργός είναι δεσμευμένος από το ρομπότ, να πράξει ή να μην πράξει τη συγκεκριμένη κίνηση. Στα νέας γενιάς ρομποτικά συστήματα η εξέλιξη είναι ότι δίνουν πλαστικότητα και ευκολία και η παρέμβαση είναι πιο δυναμική” πρόσθεσε ο κ.Τσιρίδης.
Αγγέλα Φωτοπούλου