Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Συνέντευξη Ειδικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Συνέντευξη Ειδικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Έχει αποδειχθεί ότι, πέρα από τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες, τα σύνδρομα και την ιατρογενή εμμηνόπαυση, τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ωοθηκική λειτουργία και προκαλεί πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια ειδική στη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Η συχνότητα της μη ιατρογενούς πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας είναι 3,5%. Στο πλαίσιο του 40ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας (ESHRE), παρουσιάστηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Οι οδηγίες συντάχθηκαν από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και άλλοι.

Κατευθυντήριες Οδηγίες:

Οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να ενημερωθούν για τη διάγνωση, τη διακοπή καπνίσματος και τη διατήρηση γονιμότητας.

Η διάγνωση γίνεται σε γυναίκες 25 IU/L. Σε περίπτωση αμφιβολίας επαναλαμβάνονται τα τεστ FSH και AMH.

Σε όλες τις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια γίνεται χρωμοσωμικός έλεγχος και ελέγχοι για προμεταλλάξεις.

Γίνεται γενετική συμβουλευτική και μελέτες NGS, ενώ θα πρέπει όλες οι έγκυες να ελέγχονται για προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας.

Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης παρακολουθείται μέχρι τα 50 έτη, με στόχο την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Κατευθυντήριες οδηγίες, Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, Κλιματική αλλαγή, Υγεία γυναικών, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναπαραγωγικής Υγείας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading