«Νέο «panic button» για την προστασία ανηλίκων από επιθέσεις»

Μετά την εισαγωγή του «panic button» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παρουσιάζεται ένα δεύτερο «panic button» που απευθύνεται στους ανηλίκους, με στόχο την προστασία τους από επιθέσεις και φαινόμενα βίας. Η νέα εφαρμογή, με την ονομασία «safeyouth.gr», παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την έναρξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Κέντρου (Περίπτερο) της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Η πολιτική έχει αξία όταν βελτιώνει τις ζωές των πολιτών», ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η νέα εφαρμογή στοχεύει στην «ασφάλεια των ανηλίκων και των οικογενειών τους». Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Vodafone Hellas, η οποία ανέπτυξε και παρέδωσε αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το νέο «panic button» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, αφού οι ενδιαφερόμενοι, ανήλικοι και γονείς, το «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Η εφαρμογή θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον 5ψήφιο αριθμό 10201, που ήδη λειτουργεί για την προστασία των ανηλίκων. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα δύο αυτά εργαλεία συνιστούν μία «ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης ανηλίκων και γονέων σε περίπτωση αναίτιων επιθέσεων σε παιδιά».

Μετάβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη νέα εποχή

Στην ομιλία του στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη μετάβαση της Αστυνομίας σε μία νέα εποχή, μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και της «Κοινωνικής Αστυνόμευσης», που περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα νέων.

Όσον αφορά την τεχνολογία, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα» που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών κέντρων των αστυνομικών διευθύνσεων, τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών και συστημάτων πληροφοριών, καθώς και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πυλώνας στήριξης η ΕΛ.ΑΣ. για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Αστυνομία αποτελεί τον πυλώνα στήριξης για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή και εμείς σπάμε τον κύκλο της βίας», δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι η οπαδική βία δεν είναι αθλητική, αλλά προέρχεται από οργανωμένες ομάδες του εγκλήματος που στοχεύουν στη στρατολόγηση νέων. «Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να γίνουν τα γήπεδα χώροι αναψυχής», προσέθεσε.

«Κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι»

Κατά την παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι «κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο έτος τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα και συνεχάρη την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για την προσφορά τους στην ασφάλεια των πολιτών.

Σε χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, τόνισε τη θεματολογία του περιπτέρου στη φετινή ΔΕΘ, που συνίσταται στο μήνυμα «Ασφαλείς πόλεις, δίπλα στον πολίτη».

Escape room, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) και πλούσιες δράσεις

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο escape room, όπου θα ερευνήσουν τη κλοπή ενός αρχαίου αγαλματιδίου. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) που έχουν αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το περίπτερο θα προσφέρει επίσης ενημερωτικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικό υλικό για θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η οδική ασφάλεια, καθώς και αναμνηστικά δώρα για τους μικρούς επισκέπτες.

Το περίπτερο θα λειτουργήσει από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

©

Loading