Νέο κύκλο δωρεάν μαθημάτων προγραμματισμού σε Python για μη-προγραμματιστές προσφέρει το Εργαστήριο Λογισμικού και Διαδραστικών Τεχνολογιών του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Τα μαθήματα που προσφέρονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στο ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο έργο «colMOOC» θα ξεκινήσουν στις 16 Νοεμβρίου. Απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες που δεν είναι επαγγελματίες προγραμματιστές αλλά θα πρέπει να κατανοούν βασικές έννοιες υπολογιστικής σκέψης και να γράφουν κώδικα σε γλώσσα Python ώστε να επεξεργάζονται δεδομένα σε επιστημονικά προβλήματα.
Το μάθημα ξεκινά «από το μηδέν», δηλαδή σκοπεύει να είναι χρήσιμο σε κάθε αρχάριο ανεξάρτητα από το υπόβαθρο γνώσεων προγραμματισμού που έχει και την επιστημονική περιοχή στην οποία σπουδάζει ή εργάζεται (θετικές επιστήμες και μηχανική ή ανθρωπιστικές επιστήμες).
Ο κύκλος των μαθημάτων, που προσφέρονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο με τη μορφή MOOC (Massive Open Online Course) από την τεχνολογική πλατφόρμα της GUNet, έχει διάρκεια πέντε εβδομάδων, με έξι διδακτικές ώρες την κάθε εβδομάδα (σύνολο: 5 εβδομάδες x 6 ώρες = 30 | 1 ECTS). Η δωρεάν συμμετοχή γίνεται με προεγγραφή των ενδιαφερομένων έως τις 22/11 μέσω του συνδέσμου https://colmooc.gunet.gr/info/?course=COLMOOC116
Εκτός από τα βιντεομαθήματα, τις διαδραστικές ερωτήσεις (quizzes) και τις ασκήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, για το τέλος κάθε εβδομάδας έχουν σχεδιαστεί «σενάρια μάθησης» σε «δωμάτια συζήτησης» (chat rooms).
Σύμφωνα με τους μαθησιακούς στόχους του προγράμματος, μετά την παρακολούθηση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εξηγούν και να δίνουν παραδείγματα βασικών εννοιών αλγοριθμικής σκέψης και δομών προγραμματισμού, να εξηγούν τι είναι και πώς λειτουργούν οι βασικές δομές προγραμματισμού και δεδομένων της Python, καθώς και να γράφουν κώδικα Python.
Σ.Α.