Πρωταγωνιστής στη μουσική σύνθεση – κομπάρσος και θύμα της πλέον ταραγμένης ιστορικής περιόδου (του καθοριστικού για την ευρωπαική ιστορία 20ου αιώνα) ο διεθνούς φήμης μουσουργός, σολίστας και παιδαγωγός Νίκος Αστρινίδης (6 Μαΐου 1921 – 10 Δεκεμβρίου 2010) – άγνωστος εν πολλοίς στο ευρύτερο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον, επανέρχεται μέσω του Ομίλου Φίλων του (ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη προ πενταετίας) και “ διεκδικεί” την παρουσία του πολυσχιδούς μουσικού έργου του στα σύγχρονα μουσικά πράγματα.
Έλληνας της βαλκανικής διασποράς, ο Αστρινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ακερμαν της Βεσσαραβίας (σημερινό Ουκρανικό έδαφος) στην τότε Ρουμανία, με πατέρα Ελληνα μετανάστη απο την Ανατολική Θράκη και μητέρα Ρωσσίδα. Γενημένος τρία μόλις χρόνια μετά τη ρώσικη επανάσταση που έφερε ανατροπές στη ζωή του πατέρα του, με σπουδές χημείας, αλλά και πιάνου στο Βουκουρέστι, ακολουθεί σχεδόν “ κινηματογραφική ζωή” μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την επαναδιαμόρφωση συνόρων και πολιτισμών. Διαφεύγει με την οικογένειά του, μέσω Οδησσού, στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος κατατάσσεται στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία και στο μέτωπο της Λιβύης, τραυματίζεται, παρασημοφορείται, νοσηλεύεται στην Κύπρο, μεταβαίνει στο Κάιρο, δίνει συναυλίες, διευθύνει την όπερα του Καϊρου, γράφει συμφωνικά έργα – πάντα με αναφορές στην Ελλάδα και την ιστορία της (από την αρχαία έως τη Βυζαντινή) συνεχίζει με σπουδές και μουσική παρουσία στο Παρίσι, ηχογραφεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς των περισσότερων μεγάλων πρωτευουσών του κόσμου, περιοδεύει ως πιανίστας σε όλο τον κόσμο, δίνοντας περισσότερες από 3000 συναυλίες, είτε ως σολίστ είτε σε σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στα 1959 και συμπράττει, ως μαέστρος και πρώτος σολίστ, στην πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Βασιλικού θεάτρου… Επιστρέφει στα 1965 στη Θεσσαλονίκη και ως το 1986 αναλαμβάνει διευθυντής της Φιλαρμονικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 1966 παρουσίασε στα “Δημήτρια” τα ορατόριά του “Άγιος Δημήτριος” και “Κύριλλος και Μεθόδιος”, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης παρουσιάζονται: το ορατόριό του “Ψαλμοί” (1968) και η “Συμφωνία 1821” (1971). Από το 1970 έχει πραγματοποιήσει 15 περίπου περιοδείες με την τριπλή του ιδιότητα, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Ο Νίκος Αστρινίδης πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 2010. Σήμερα, η πλειονότητα των έργων του υπάρχουν μόνο σε παρτιτούρες οι οποίες δεν εχουν εκδοθεί.
“ Το εθνικό στοιχείο στη θεματική των έργων του Νίκου Αστρινίδη είναι έντονο κι΄ έγινε ίσως η “ αιτία” για την αντιμετώπιση ως του συνθέτη που έδωσε μουσική υπόσταση σε σημαντικές στιγμές της μακεδονικής ιστορίας – τόσο ώστε να έρθει ίσως σε δεύτερη μοίρα η υψηλότατου επιπέδου μουσική του παραγωγή” – λέει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μελετητής του έργου του, κ. Ηλίας Χρυσοχοΐδης, συνεργάτης ερευνητής στο Τμήμα Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Research Associate, Department of Music Academic staff, Stanford Continuing Studies Stanford University).
“ Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το ότι ο Αστρινίδης προσέγγισε την ελληνική ιστορία όπως οι Έλληνες της Διασποράς κι΄ όχι οι …”γηγενείς”, συμπληρώνει ο κ. Ηλίας Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέλαβε ως ειδικός μελετητής του έργου του Αστρινίδη την προβολή και τεκμηρίωση των στόχων του Ομίλου Φίλων του Νίκου Αστρινίδη οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων για το επόμενο έτος (2021) σειρά εκδηλώσεων για τη ζωή και το έργο του.
Ειδικότερα ο Ομιλος Φίλων Νίκου Αστρινίδη διεκδικεί την καθιέρωση του 2021 ως “ έτους Νίκου Αστρινίδη” (100 χρόνια απο τη γέννησή του), αλλά και:
– Ένταξή της του έργου “ Συμφωνία 1821” του Νίκου Αστρινίδη στις εκδηλώσεις για τη 200η επέτειο της Επανάστασης.
– Ενσωμάτωση των “ Νεανικών χρόνων του Μ.Αλεξάνδρου” στην προβολή της Μακεδονικής Ιστορίας.
– Ανάδειξη του έργου “ Αγιος Δημήτριος” ως μουσικού εμβλήματος της Θεσσαλονίκης.
-Πολυεθνικό Φεστιβάλ “ Νικου Αστρινίδη” (Ρουμανία, Ουκρανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα) – τις χώρες όπου έζησε και δημιούργησε μουσικά ο Νίκος Αστρινίδης.
-Ένταξη των έργων του μουσουργού σε προγράμματα των υπουργείων (Παιδείας, Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Αποδήμου Ελληνισμού, κ.α.).
Β.Χ
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μελετητής του έργου του, κ. Ηλίας Χρυσοχοΐδης.