Ντιμπέιτ υποψηφίων δημάρχων Θεσ/νίκης με φοιτητές Δημοσιογραφίας – Απών ο Ζέρβας
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ντιμπέιτ υποψηφίων δημάρχων Θεσ/νίκης με φοιτητές Δημοσιογραφίας – Απών ο Ζέρβας

Σε ένα διαφορετικό και πρωτότυπο ντιμπέιτ συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.

Δέχτηκαν ερωτήσεις για την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες, την εικόνα της πόλης, τους στόχους και τα οράματά τους, από τους φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και απάντησαν σε όλα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα βασικά καθημερινά προβλήματα των δημοτών στο δήμο Θεσσαλονίκης», σημείωσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια, στο τμήμα δημοσιογραφίας στην πολιτική επικοινωνία η Ελευθερία Μαρμαρά και τόνισε πως, «θέσαμε ερωτήσεις με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει και τα στατιστικά για το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την κατάσταση γενικότερα της πόλης και την απουσία του πρασίνου που για εμάς είναι πολύ βασικά προβλήματα. Οι εξειδικευμένες ερωτήσεις που κάναμε στους υποψήφιους δημάρχους, αφορούν κυρίως στα προγράμματά τους και τις θέσεις τους και προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλους τους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Το κομμάτι της νεολαίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον, αλλά κυρίως για το παρόν. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα πρόγραμμα προγραμματικών δηλώσεων, να συμπεριλαμβάνεται η νεολαία. Βέβαια, εμείς συνδυάσαμε της ερωτήσεις της νεολαίας με άλλους τομείς της καθημερινότητας, όπως το πανεπιστήμιο, όπως ο αθλητισμός, ο τουρισμός και πώς μπορούν να δοθούν ευκαιρίες για τη νέα γενιά», υπογράμμισε η ίδια.

Ο φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Δημήτρης Ελευθεριάδης, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έδωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, είπε: Οι υποψήφιοι απάντησαν on point ο καθένας προφανώς με τις δικές του ρητορικές πλαισιώσεις, χωρίς όμως να υπεκφύγουν κάποια ερώτηση. Δυστυχώς ο χρονικός περιορισμός που μας τέθηκε μας στέρησε τη δυνατότητα follow up. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το ντιμπέιτ διατήρησε το ενδιαφέρον του λόγω διαλόγου, έστω εμμέσως, που προέκυψε κατά τις τοποθετήσεις των υποψηφίων και το οποίο θα ήθελα να δω περισσότερο σε επόμενες παρόμοιες διοργανώσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το ζήτημα, πάντως στην πολιτική, τόσο στην πόλη μας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν είναι η έλλειψη ρητορικών ικανοτήτων αλλά η δυσκολία να μετουσιωθούν σε πράξη.  Το συγκεκριμένο ντιμπέιτ που διήρκησε περίπου 90 λεπτά, υλοποιήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Ρέντζιος, επισήμανε πως, «είναι μια από τις δράσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος, που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 με τον ίδιο τρόπο και τώρα επανερχόμαστε μετά από 9 χρόνια. Συντονίσαμε οκτώ φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς του τμήματος δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, έτσι ώστε να φτιάξουν αυτοί το οργανωτικό πλαίσιο και τις ερωτήσεις που έκαναν στους επτά υποψηφίους που ήταν σήμερα μαζί μας. Ήταν μια ώσμωση και για μας πολύ καλή και φυσικά για τα παιδιά και δίνει και τη διαφορετικότητα. Τέθηκαν γενικές και εξειδικευμένες ερωτήσεις οι οποίες προέκυψαν μέσα από τη ζύμωση των παιδιών και τις συζητήσεις που είχαν επάνω σε αυτές και εστίασαν στον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά».

Η Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος δημοσιογραφίας και μέσων επικοινωνίας του ΑΠΘ δήλωσε πολύ χαρούμενη, διότι όπως είπε, «μπαίνουν τα παιδιά μας στο πρώτο πλάνο και δείχνουν ότι αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται πολιτική αποξένωση για τους νέους μπορεί να αλλάξει, βάζοντας τους νέους στο επίκεντρο. Εξάλλου η αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός της αυτοδιοίκησης για την επόμενη μέρα είναι συμπεριληπτικός. Θα πρέπει τουλάχιστον να είναι συμπεριληπτικός και να βάζει κυρίως στη νέα γενιά την genneration Z σε πρώτο πλάνο, οπότε όλο αυτό το θέμα που συζητάμε πολύ συχνά και στα μαθήματά μας, έρχεται εδώ να γίνει πράξη και πρακτική».

Στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Στέλιος Αγγελούδης – «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», Δημήτρης Ζιαμπάζης «Ενωμένοι Μακεδόνες για το δήμο Θεσσαλονίκης», Μαρία Κέκη – «Πόλη Ανάποδα», Γιάννης Κουριανίδης – «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Σπύρος Πέγκας – «Θεσσαλονίκη για Όλους», Βασίλης Τομπουλίδης – «Λαϊκή Συσπείρωση», Δρόσος Τσαβλής – «Όλοι Εμείς».

Δεν συμμετείχαν ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας- «Ναι στην Θεσσαλονίκη» και ο Στέργιος Καλόγηρος- «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» 

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που έθεσαν τις ερωτήσεις στο ντιμπέιτ, ήταν ο Αλέξανδρος Βασιλείου, ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, η Μίρκα Κάρρα, η Ελευθερία Μαρμαρά, ο Αλέξανδρος Παπακωνσταντόπουλος, η Ειρήνη Παρώνη, ο Μιλτιάδης Σταυρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τραπεζανίδης.

Οι φοιτητές εστίασαν στην πόλη, κυρίως στην καθαριότητα, τις συγκοινωνίες αλλά κυρίως εστίασαν στο μέλλον. «Πολύ βασικό για τα παιδιά, για τη νεολαία και αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι ξέφυγαν από τα προφανή, δηλαδή, τα προβλήματα της πόλης και πήγαν παρακάτω στην ανάπτυξη, το μέλλον, τις δυνατότητες και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Ρέντζιος.

Δείτε επίσης: Market pass: Kαταβλήθηκαν 277 εκατ. ευρώ – Η επόμενη πληρωμή

Loading

Play