Ο «Ελληνικός Κήπος» ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

Ο «Ελληνικός Κήπος» ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

Το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα “Ελληνικός Κήπος»” παρουσίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών Νίκος Θυμάκης στους Έλληνες και ξένους συνέδρους που συμμετέχουν στις εργασίες του 2ου διεθνούς συνεδρίου “AGRIBUSINESS FORUM” με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στις Σέρρες.

Ο κ. Θυμάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού τοπίου και την επαναφορά της φύσης στις πόλεις, αναγνωρίζοντας όλοι πλέον τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο. Επισήμανε μάλιστα ότι από τα φυτά μέσα στην πόλη φαίνονται οι γεωργικές πρακτικές, ενώ σημείωσε ότι τα φυτά συντελούν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. 

Στόχος του προγράμματος “Ελληνικός Κήπος” σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών είναι γνωριμία των ελληνικών φυτών και του ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας με έμφαση ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζονται μικροτοπία της πατρίδας μας σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας. 

«Ο Ελληνικός Κήπος», σημείωσε ο κ. Θυμάκης, «γυρίζει, σφυρίζει μυρίζει. Δηλαδή τα φυτά του “Ελληνικού Κήπου” κάνουν τον κύκλο τους όπως στη φύση, έχουν τις δικές τους μυρωδιές και η ζωή που έχουν μέσα από την πανίδα που δημιουργείται είναι ανάμεσά μας. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε μικρές καρτ- ποστάλ μέσα από τις οποίες διαφημίζουμε και προβάλουμε τι παράγουμε, προσελκύοντας ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να δουν από κοντά το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουμε».

Εμπνευστής για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στάθηκε ο μεγάλος Έλληνας αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο Δημήτρης Πικιώνης. Από τα σημαντικότερα έργα του ήταν το δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια Λυκαβηττού το 1932, η διαμόρφωση του αρχαιολογικού περί την Ακρόπολη χώρου και του λόφου Φιλοπάππου την τετραετία 1954-1957 και ο Παιδικός Κήπος στη Φιλοθέη την πενταετία 1961 – 1965.

Τέλος, ο κ. Θυμάκης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών θα συμμετάσχει, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, σε μια διεθνή έκθεση στην Ολλανδία δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους να δουν την πλούσια ελληνική φύση. 
 

Βασίλης Λωλίδης

©Πηγή: amna.gr

Loading