«Ο φιλελευθερισμός είναι αλληλένδετος με την κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο Θ. Καράογλου

«Ο φιλελευθερισμός είναι αλληλένδετος με την κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο Θ. Καράογλου

«Ο φιλελευθερισμός είναι αλληλένδετος με την κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, αναλύοντας το ρόλο του κράτους και των φορέων σε ζητήματα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη διοργάνωση Ka-Business, η οποία έχει θέμα: «Κοινωνική Ευθύνη και Επιχειρηματικότητα».
Ο κ. Καράογλου, τόνισε, ότι πολιτικές, μόνο επιδοματικές, δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, γιατί χρειάζεται επίσης να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνολικής ευημερίας για να μπορεί να είναι σε υψηλά επίπεδα και το ύψος της κοινωνικής προστασίας. Πρόσθεσε, ότι ο ρόλος του κράτους είναι από τη μια να δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και από την άλλη να φροντίζει για τους πιο ευάλωτους. 
«Το κράτος πρέπει να έχει ρόλο, να δημιουργεί ευκαιρίες, να προκαλεί ανάπτυξη, να δημιουργούνται επενδύσεις και μέσα στην ανάπτυξη να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυτό είναι το πιο σημαντικό» είπε ο κ. Καράογλου και συνέχισε: «Αν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του και δίνει κίνητρα, μειωμένη γραφειοκρατία, μειωμένους φορολογικού συντελεστές, δίνει κίνητρα για να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, τότε θα χρειάζεται στο δεύτερο στάδιο πολύ λιγότερη παρέμβαση σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές. Αυτό δε σημαίνει ότι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δε θέλει και δεν προσπαθεί και δεν μπορεί να απλώσει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για αυτούς που έχουν ανάγκη. Για όλα αυτά το κράτος πρέπει να έχει μέριμνα».
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε σε δράσεις κοινωνικής προστασίας που προωθεί η κυβέρνηση. «Κατοχυρώσαμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και  με μια σειρά άλλων δράσεων προσπαθούμε να καλύψουμε αυτούς που έχουν ανάγκες» είπε και πρόσθεσε ότι ως το τέλος του χρόνου, πριν τις γιορτές, από τα επιδόματα που θα δοθούν και από τις δράσεις της κρατικής μέριμνας θα ωφεληθούν διακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες.
Αναφέρθηκε και στο δικό του τομέα, λέγοντας ότι είναι σημαντική η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί η ανεργία, η φτώχεια και να ωφεληθούν πιο αποτελεσματικά από την κρατική «ομπρέλα προστασίας» οι πιο ευάλωτοι οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας. 
«Η πιο σημαντική υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, που δέχεται τα σχέδια από διάφορες επιχειρήσεις, από τη Μακεδονία με τη Θράκη, με προϋπολογισμό από τρία έως πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Από τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο και των φορέων στην προσπάθεια για την ανακούφιση των πιο αδύναμων  κοινωνικών ομάδων, υπενθύμισε το κοινωνικό έργο των εθελοντικών οργανώσεων και της Εκκλησίας στα χρόνια της κρίσης και επικεντρώθηκε στην περίπτωση της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης η οποία – όπως είπε – διανέμει στις ενορίες της 8.500 συσσίτια καθημερινά.  
Ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος ανέφερε ότι και ο δήμος αναπτύσσει δράσεις και πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. «Πιστεύω πως το κράτος μπορεί να βοηθήσει, οι δήμοι, η έμπρακτη αλληλεγγύη πρέπει να είναι, όχι επιδοματική, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αλλά τόση ώστε να δώσει δύναμη στο συνάνθρωπο να σταθεί και να ξαναδημιουργήσει», υπογράμμισε.
Στις δράσεις του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής»  από την ίδρυση του το 2013, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του, Νίκος Πέντζος. Τόνισε, ότι βασικός στόχος είναι η  ανάδειξη της έννοιας της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πιο ευάλωτους, από τις επιχειρήσεις.«Στηριζόμαστε στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί μας για να καλύψουμε τις ανάγκες ιδρυμάτων Φτάσαμε τα εκατόν ένα ιδρύματα» είπε ο κ. Πέντζος.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελείται από έξι φορείς (ΣΕΒ. ΣΕΒΕ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ΕΒΕΘ, Εμπορικός Σύλλογος), με μέλη εκατοντάδες επιχειρήσεις. Μεταξύ των δράσεων, είναι η παροχή συσσιτίων και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και εφοδιασμός μηχανολογικού εξοπλισμού σε διάφορα ιδρύματα, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, φορείς, κ.α.
«Η κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΘ είναι από το 1926», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποσρικίδης και πρόσθεσε: «Ήταν πάντα δίπλα η ΔΕΘ σε αυτούς που είχαν ανάγκες και αρωγός σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού». Ο κ. Ποσρικίδης υπογράμμισε ότι η ΔΕΘ αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης, προσφέροντας βοήθεια σε ιδρύματα και πρόσθεσε: 
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ Απόστολος Αιγυπτιάδης υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν γιατί  το κοινωνό σύνολο τις αγκαλιάζει και τις κάνει επιτυχημένες», άρα οφείλουν να επιστρέφουν ένα τμήμα από τα οφέλη τους στο κοινωνικό σύνολο. Τόνισε ότι η ΕΕΔΕ προωθεί αυτήν την ιδέα στους μάνατζερς, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εκείνοι την εφαρμόζουν στις εταιρίες που διοικούν. 

Φ.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading