Ο Ανέστης και ο Μπάμπης κάθονται απέναντι στο τραπέζι, μαζί με φίλους τους και συναρμολογούν μπέργκερ. Η δική τους παρέα αποτελείται από άτομα με διάφορες αναπηρίες, εθελοντές και γονείς που τους στηρίζουν. Το εβδομαδιαίο ραντεβού τους, με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες σε μαθήματα μαγειρικής, διεξάγεται κάθε Τετάρτη στον χώρο του σωματείου «Ηλιάτορας», στην οδό Λυκούδη 8, στη Νέα Κρήνη του δήμου Καλαμαριάς. Εκεί, γονείς και παιδιά συγκεντρώνονται για εργαστήρια που αφορούν εκπαιδευτική κουζίνα, συμβουλές υγιεινής διατροφής, δημιουργική απασχόληση και θεατρικό παιχνίδι. Ιδιαίτερα για τους γονείς, λειτουργεί ομάδα στήριξης οικογενειών με αναπηρία, με ψυχολόγους από το Ινστιτούτο Gestalt.
«Έχουν μεγάλη ανάγκη οι γονείς για να στηριχθούν ψυχολογικά αλλά και να μπορούν να αφήσουν κάποιες ώρες κάπου τα παιδιά τους όπου θα περνάνε καλά» αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου. Το σωματείο ιδρύθηκε από γονείς και φίλους και φιλοξενεί άτομα με διάφορες αναπηρίες, προσφέροντας ευκαιρίες για δράσεις και κοινωνικοποίηση. «Ο ‘Ηλιάτορας’ δημιουργήθηκε από την ανάγκη των γονιών να περνάνε όμορφα τα παιδιά τους με αναπηρία, γιατί τα παιδιά είναι πολύ μοναχικά» εξηγεί.
Το σωματείο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και στηρίζεται σε συνδρομές, δωρεές και έσοδα από παζάρια. Κάθε Τετάρτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική κουζίνα, όπου ένας εθελοντής σεφ και μία διατροφολόγος «μυούν» τους συμμετέχοντες στα μυστικά της μαγειρικής. «Θέλουμε να μάθουν να φτιάχνουν απλές συνταγές και σιγά-σιγά να πλησιάζουν τις εστίες της κουζίνας» προσθέτει η γραμματέας του σωματείου.
Ο κυριότερος σκοπός του σωματείου είναι η αυτόνομη διαβίωση, καθώς οι γονείς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους όταν οι ίδιοι δεν θα είναι πια κοντά τους. «Η δική μας πρόταση είναι να αξιοποιηθούν τα κλειστά διαμερίσματα που έχει κάθε δήμος ώστε να γίνουν δομές», δηλώνει η πρόεδρος. «Είμαστε ο δεύτερος δήμος σε προνοιακά επιδόματα μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πολλά άτομα με αναπηρία» αναφέρει.
Το σωματείο ετοιμάζει μια γιορτή συμπερίληψης στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Σταύρος Κουγιουμτζής στις 16 Μαρτίου, με σκηνές από τον «Μπακαλόγατο» που θα ανεβάσουν τα παιδιά. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες του «Ηλιάτορα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ