Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου τοποθετεί την Ελλάδα -και την Ευρώπη ευρύτερα, σε ηγετική θέση, τόνισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γι’ αυτό το έργο που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και υποδομής της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο REPowerEU, ο κ. Πάιατ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία και συμπλήρωσε: Βλέπουμε τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) ως ένα έργο που μπορεί να υλοποιηθεί με πολύ χαμηλές δαπάνες κεφαλαίου αλλά θα έχει σημαντική απόδοση η επένδυση σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών μεταφοράς αερίου, ώστε να αποφεύγονται οι καταστάσεις όπου οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ξεχωριστά τιμολόγια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, κάτι που θα καθιστούσε το έργο αντιοικονομικό.
Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας πιο σημαντικό από ποτέ στην ενεργειακή μετάβαση, επισημαίνοντας την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη συμβολή της χώρας στη δημιουργία ενός πιο καθαρού ενεργειακού μέλλοντος.
Ο κ. Πάιατ επεσήμανε επίσης ότι η Αθήνα έχει αναγνωριστεί ως ηγέτιδα στην οικοδόμηση ενεργειακής ποικιλομορφίας και ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, προωθώντας σημαντικά έργα, όπως ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Η Αλεξανδρούπολη με τον FSRU αλλάζει τη γεωγραφία της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την κομβική σημασία του τερματικού σταθμού, τονίζοντας ότι βλέπουμε την Αλεξανδρούπολη ως ένα μετασχηματιστικό έργο που αλλάζει ήδη τη γεωγραφία της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και πέραν αυτών.
Η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στη Γάζα υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Πάιατ τόνισε την ανάγκη για σχεδίαση ενός ενεργειακού συστήματος που θα είναι πιο καθαρό και βιώσιμο, με τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών να είναι καθοριστικός στη διαδικασία αυτή.