Η υπερβολική κατανάλωση φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία υφασμάτων και ρούχων, η πολύ μικρή διάρκεια ζωής στην αξιοποίηση αυτών των πόρων και οι τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που δεν διαχειρίζονται κατάλληλα, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της γρήγορης μόδας (fast fashion). Αυτή η τάση, που να ενισχύθηκε την τελευταία δεκαετία, εκφράζει την παραγωγή φτηνών και κομψών ρούχων που πωλούνται με υψηλή ζήτηση και αντικαθιστώνται ταχύτατα από νέα προϊόντα.
Το πρόβλημα προκύπτει από το επιχειρηματικό μοντέλο που αναπαράγει τις πρόσφατες τάσεις της πασαρέλας και τα σχέδια υψηλής μόδας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος συνίσταται στον μινιμαλισμό στην κατανάλωση και στην αναγνώριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκαλεί η γρήγορη μόδα.
«Τα υφάσματα μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι παππούδες μας, πριν από πενήντα και εξήντα χρόνια, αυτό το έκαναν πραγματικότητα. Δεν πετούσαν κανένα κομμάτι υφάσματος» επισημαίνει η καθηγήτρια Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, τονίζει ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη και την ασύλληπτη σπατάλη φυσικών πόρων στον τομέα της ένδυσης και της μόδας. Υπογραμμίζει την ανάγκη για υλοποίηση των επιταγών της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κοινότητας για την επαναχρησιμοποίηση φυσικών υλών, την επέκταση του κύκλου ζωής τους και τη χρήση τους με εναλλακτικούς τρόπους.
Η βιώσιμη ανάπτυξη στοχεύει στον μινιμαλισμό και η νεολαία αναζητά ρούχα από δεύτερο χέρι. Όπως αναφέρει, όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να εμφυσήσουν στους νέους την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και να τους ενθαρρύνουν να αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά την υπερβολική χρήση νερού και πλαστικού.
Ενδεικτικά, αναφέρει ότι στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τίθενται προκλήσεις για τους φοιτητές, προκειμένου να αποφεύγουν την κατανάλωση πλαστικού και να υιοθετούν πρακτικές όπως η χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων.
Η γρήγορη μόδα φαίνεται να επηρεάζει και τον τουρισμό, καθώς η ροή απορριμμάτων από τα ξενοδοχεία είναι σημαντική. Οι τουρίστες συχνά ζητούν καθημερινά αλλαγές στα σεντόνια και τις πετσέτες, συμβάλλοντας στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων.
Ωστόσο, η κ. Ανδρεοπούλου δηλώνει αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υπογραμμίζει ότι οι μικρές φιλοπεριβαλλοντικές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα στο μέλλον.
«Η επιλογή ενός μόνο πλαστικού καλαμακιού από κάθε πολίτη μπορεί να αποτρέψει την απόρριψη εκατομμυρίων πλαστικών.» καταλήγει, υποδεικνύοντας την επιρροή των ατομικών επιλογών στις μεγάλες εταιρείες.