Ο Μωυσής Αλλατίνη “επιστρέφει” στην πόλη όπου γεννήθηκε

Ο Μωυσής Αλλατίνη “επιστρέφει” στην πόλη όπου γεννήθηκε

Μια επιστολή από τον Λοράν Ντασώ, απόγονο της γνωστής οικογένειας Αλλατίνη, έλαβε, πριν από λίγες μέρες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, πριν από οκτώ χρόνια, είχε ξεναγήσει τον ίδιο, τη μητέρα του, Νικόλ Ντασώ και τα αδέλφια του, Τιερί και Μαρί Ελέν Ντασώ, στη βίλα Αλλατίνη. “Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας” είχε πει τότε ο κ. Τζιτζικώστας, καθώς η οικογένεια Αλλατίνη είχε χτίσει το 1888 τη βίλα, που είναι σήμερα η έδρα της Περιφέρειας.

“Με την παρούσα επιστολή, προσφέρω το μπρούντζινο γλυπτό του προγόνου μου, Μωυσή Αλλατίνη, ύψους εβδομήντα εκατοστών, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στους κήπους της βίλας Αλλατίνη, στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης” αναφέρει ο Λοράν Ντασώ στην επιστολή του και διαβεβαιώνει τον αποδέκτη της για την βαθύτατη εκτίμηση που έχει στο πρόσωπό του.

Οι απαραίτητες διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα και μετά από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αποδέχτηκε τη δωρεά. Έτσι η προτομή του Μωυσή Αλλατίνη, αρχικού ιδιοκτήτη του διατηρητέου κτιρίου της βίλας Αλλατίνη, η οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, θα τοποθετηθεί στους κήπους της, τους οποίους θα κοσμεί.

Και μπορεί, κατά την επίσκεψη της οικογένειας Ντασώ το 2012 στη Θεσσαλονίκη, να έγιναν γνωστές κάποιες πληροφορίες για την Νοεμί Αλλατίνη, προγιαγιά του Λοράν, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε στη βίλα για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο λιγότερα είναι γνωστά σήμερα για τον Μωυσή Αλλατίνη, θείο της Νοεμί.

Μωυσής Αλλατίνη, μια κορυφαία προσωπικότητα της πόλης του 19ου αιώνα

Ο ίδιος γεννήθηκε το 1800 στη Θεσσαλονίκη και ήταν το πρώτο παιδί του Λάζαρο Αλλατίνη και της Άννα Μορπούργκο. Ο πατέρας του, Λάζαρο Αλλατίνη, το παλαιότερο γνωστό μέλος της οικογένειας, είχε φτάσει στην πόλη από το Λιβόρνο της Ιταλίας στα τέλη του 18ου αιώνα και ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον δεύτερο τόμο της “Ιστορίας της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη” των Χαράλαμπου Παπαστάθη και Ευάγγελου Χεκίμογλου, “ο πρωτότοκος γιος του Λαζάρου, Μωυσής Αλλατίνη, υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα. Σπούδασε ιατρική στη Φλωρεντία και την Πίζα και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στην Ιταλία. Λέγεται ότι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μετά τον θάνατο του πατέρα του” το 1834, για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία επέκτεινε πολλαπλώς.

Οι συνθήκες για την άνθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας είχαν ήδη διαμορφωθεί από τον γάμο των γονιών του Μωυσή καθώς, όπως επισημαίνει το βιβλίο, “με τον γάμο αυτό ξεκίνησε μια επιχειρηματική δυναστεία, η οποία δυναμώθηκε στη συνέχεια με επιγαμίες” μεταξύ των οικογενειών Αλλατίνη και Μορπούγκο αλλά και με άλλες σημαντικές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν οι Φερναντέζ και Μισραχή.

Η επιχειρηματική δράση των αδελφών Αλλατίνη

Η έκδοση του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο “Οι αθάνατοι Αλλατίνη, πρόγονοι και συγγενείς της Νοεμί Αλλατίνη- Μπλοχ” (The Immortal Allatini, Ancestors and relatives of Noemie Allatini-Bloch) από τους Ευάγγελο Χεκίμογλου, Π. Χαγκουέλ και Αλ. Γρηγορίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Μωυσής Αλλατίνη, μαζί με τους αδελφούς του, Ντάριο και Σολομόν, συμμετείχαν στη δημιουργία των αλευρόμυλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη το 1857. Το 1878 δημιούργησαν ένα εργοστάσιο μεταξιού στην Πυλαία, οι χώροι του οποίου διατέθηκαν για τη φιλοξενία των αρρώστων από τύφο, όταν η ασθένεια “χτύπησε” την πόλη, προκειμένου να μην εξαπλωθεί στον τοπικό πληθυσμό. Το 1882 οι αδελφοί Αλλατίνη επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην παραγωγή πλακιδίων και τούβλων, δημιουργώντας ένα εργοστάσιο του είδους. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν ένα εμπορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο ήταν γνωστό ως “Αλλατίνη Χαν”. Το 1883 δημιουργήθηκε ένα οινοπνευματοποιείο το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε ζυθοποιείο ενώ το 1888 η οικογενειακή επιχείρηση έγινε μέτοχος της Τράπεζας της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε ως οθωμανική εταιρία.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play