Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κομοτηνή και ο Νομός Ροδόπης, καθώς και ο ρόλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην ανάπτυξη της περιοχής, αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στο ΕΤΒΑVIPE Studio, που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ο πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης, εστιάζοντας στα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, ανέφερε την αστυφιλία ως κεντρικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι νέοι επιθυμούν να μετακομίσουν στις μεγάλες πόλεις. «Για να αλλάξει αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πάνω από το 90% των φοιτητών του ΔΠΘ προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Τελειώνοντας όμως τις σπουδές τους, φεύγουν. Θα ήταν μαγικός στόχος αν πετυχαίναμε να παραμείνουν και να γίνουν επαγγελματίες εδώ, υποστηρίζοντας την τοπική κοινωνία».
Για να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή, χρειάζονται κίνητρα, όπως καλές αμοιβές και συνθήκες που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Ο κ. Μάρης εξέφρασε την ανάγκη να προσφέρονται αμοιβές που να ανταγωνίζονται τα προσόντα των εργαζομένων, προκειμένου να παραμείνουν στην περιοχή.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τον κεντρικό σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας. Ο κ. Μάρης επισήμανε ότι οι τοπικές και περιφερειακές προτάσεις πρέπει να ενσωματωθούν στον κεντρικό σχεδιασμό για να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη. «Έχει μεγάλη αξία ο κεντρικός σχεδιασμός να ενσωματώσει ώριμες προτάσεις, τοπικές και περιφερειακές, και να υπάρχει ενημέρωση για τις επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να υποστηρίξει την περιοχή, ο κ. Μάρης τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, δηλώνοντας ότι η στρατηγική τους εφαρμόζεται σχεδόν έξι χρόνια και επικεντρώνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
«ΔΠΘ και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ συμφωνήσαμε να υπογράψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας», ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλοίμονος, προσθέτοντας τρεις βασικούς πυλώνες της συνεργασίας, μεταξύ των οποίων είναι η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Γιάννης Γκαράνης, υπογράμμισε τη σημασία του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της περιοχής, σημειώνοντας τα προβλήματα έλλειψης θέσεων εργασίας και την ανάγκη για σωστό σχεδιασμό ανάπτυξης.
«Θέλουμε ένα σχέδιο οργανωμένο από την πολιτεία που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε περιοχές όπως η Ροδόπη», δήλωσε ο Δήμαρχος, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ περιοχών με λιμάνια και αυτών χωρίς υποδομές.
Μιλώντας για την Κομοτηνή, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα ανάπλασης, αναφέροντας ότι το νέο αφήγημα της πόλης στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών για να αναδείξει την περιοχή.
Ο Γιώργος Αλοίμονος πρότεινε την αξιοποίηση χώρων για τη φιλοξενία διεθνών εκθέσεων, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη σημαντικής αγοράς ανθρώπων στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ