Ο ρόλος της περιφερειακής ηγεσίας στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε παγκόσμια περιοχή καινοτομίας

Ο ρόλος της περιφερειακής ηγεσίας στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε παγκόσμια περιοχή καινοτομίας

Το ρόλο που διαδραματίζει η περιφερειακή ηγεσία στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε παγκόσμια περιοχή καινοτομίας παρουσίασαν ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «ο δρόμος έχει ανοίξει σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό με την έλευση συγκεκριμένων αμερικανικών εταιρειών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εστιασμένες στο χώρο των νέων τεχνολογιών». Υπογράμμισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μια κυβερνητική προτεραιότητα εθνικού διαμετρήματος και σε συνδυασμό με την πράσινη οικονομία, την κυκλική οικονομία ουσιαστικά διαμορφώνουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα εθνικού μοντέλου για την επόμενη μέρα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη μετά-Covid εποχή μπορούμε να αισιοδοξούμε βάσιμα για μια οικονομική άνθηση.

Ειδική αναφορά έκανε στο thessIntec, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ φιλόδοξο σχέδιο και υπογράμμισε: «Υπάρχουν ψηφίδες ενός παζλ καινοτομίας. Τα κομμάτια που ενώνουμε σιγά σιγά θα μας δώσουν έναν πολύ σημαντικό αποτέλεσμα».

«Όλοι οι φορείς υποστηρίζουμε το thessIntec και θέλουμε να το δούμε να γίνεται πράξη. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δούμε αυτό το όραμα να ολοκληρώνεται» είπε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για «να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν σε αυτές νέοι υψηλά καταρτισμένοι Έλληνες που είτε έχουν φύγει έξω είτε προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε να φύγουν».  

«Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μια περιοχή ελκυστική γι’ αυτές τις επιχειρήσεις και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στον τόπο μας έναν τρίτο ισχυρό πυλώνα στην οικονομία μας, τον πυλώνα της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών που έρχεται να προστεθεί στους ήδη δυνατούς δύο πυλώνες του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, της μεταποίησης και των εξαγωγών» σημείωσε.

Παράλληλα σχολίασε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται κάθε χρόνο 150.000 νέα μυαλά σπουδάζοντας», έδωσε έμφαση στη θέση και τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε από την κυβέρνηση «να δώσει κίνητρα για επιχειρήσεις που λειτουργούν στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες».

«Συνεχίζουμε αταλάντευτα το στόχο που έχουμε θέσει για τη δημιουργία μιας Μακεδονίας του 2030 μιας Μακεδονίας έξυπνης πράσινης καινοτόμου που θα δίνει δυνατότητες στον κόσμο της, στους νέους ανθρώπους να εργαστούν να δουλέψουν εδώ και στην περιοχή μας αναβαθμιστεί» πρόσθεσε.

Για μια συμμαχία δημιουργίας για την πόλη και την περιοχή έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μιλώντας στο συνέδριο τόνισε: «Δουλεύουμε μέρα με τη μέρα, προσπαθούμε από τη μια πλευρά να κάνουμε υποδομές, από την άλλη πλευρά να έχουμε μια εξαιρετικά ελκυστική πόλη και όλο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε γνωστό εκεί που πρέπει, γιατί πλέον βρισκόμαστε σε μια διεθνή οικονομία». Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει «την ιδανική θέση, το ιδανικό μέγεθος και ίσως και τους ιδανικούς ανθρώπους για να μπορέσει να φτάσει αυτό που πραγματικά όλοι θέλουμε».

Ως παράδειγμα αυτής της δραστηριότητας έφερε τη δουλειά που έχει γίνει στο ΟΚ Thess, μια θερμοκοιτίδα καινοτομίας όπου πολλοί Start-Upers τα χρόνια που πέρασαν είχαν μια εξαιρετική δυνατότητα για συνεργασία, ενημέρωση και mentoring.

Επίσης σημείωσε ότι «τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης, προσέφερε μαζί με τη Cisco σε συνεργασία με δύο υπουργεία, με την κυβέρνηση, το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να δουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε. 

Δείτε επίσης: Πάιατ: «Δυνατότητες για περαιτέρω σύσφιξη της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας μετά την πανδημία»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading