Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία στη Γερμανία

Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία στη Γερμανία

Ο κομβικός ρόλος των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία και στην αντιμετώπιση των καταστροφών στη Γερμανία αναδείχθηκε στην εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στο περίπτερο της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ.

Tην ευθύνη για τον συντονισμό των 4.000 ατόμων από την πυροσβεστική, την αστυνομία και άλλους φορείς και των 1.400 εθελοντών που δούλεψαν για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 2019 σε δάσος με πυρομαχικά, είχε ο έπαρχος του Λούντβιγκλουστ-Πάρχιμ, Στέφαν Στερνπεργκ.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε ότι κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση ανάγκης, ενώ χρειάστηκε μέχρι και να κλείσει τον εναέριο χώρο γιατί ιδιώτες έστελναν drone για να έχουν εικόνα, τα οποία συγκρούονταν με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Αντλώντας από την εμπειρία του σε αυτή την «φιλική στις καταστροφές» περιοχή, σημείωσε ότι οι εθελοντές είναι απολύτως απαραίτητοι για να συμπληρώνουν τους πυροσβέστες ή άλλους επαγγελματίες, να επιχειρούν μαζί, να κάνουν ασκήσεις, «για να είμαστε θωρακισμένοι για το μέλλον».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την πυροσβεστική υπηρεσία τη στελεχώνουν 6.000 εθελοντές και μόλις ένας επαγγελματίας πυροσβέστης. Το μοντέλο των επαγγελματιών πυροσβεστών χρησιμοποιείται σε μεγάλες γερμανικές πόλεις.

O προϊστάμενος της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της πόλης του Ζιντελφίνγκεν, Ράινερ Ζουστ, επισήμανε ότι η υπηρεσία του χειρίστηκε μια σειρά από θέματα, όπως φωτιές, η πανδημία του covid, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και η διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων από τη χώρα.

«Ιδρύσαμε σωματείο που υποστηρίζει σε εθελοντική βάση τον δήμο, καταφέραμε να δέσουμε το έργο μας με την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το Ζιντελφίνγκεν απέστειλε πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό στη Σάμο, ενώ Γερμανοί πυροσβέστες εκπαιδεύτηκαν στο νησί για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Την δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς παρέχει μέσω δορυφόρων σε 300 χρήστες σε 20 χώρες η εταιρεία OroraTech, επισήμανε το στέλεχος της Στιβ Μαιζονέτ.

Πρόσθεσε ότι η Orora εντόπισε την πυρκαγιά πέρσι στη Ρόδο και με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης προέβη σε εκτίμηση για την πορεία που ακολούθησε. Το 2026 η Orora θα παρέχει την τεχνογνωσία για τέσσερις δορυφόρους που θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας για τον γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιών.

Την άποψη ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας κατάφερε εν μέρει να ολοκληρώσει την αντιπυρική περίοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων, Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Δεσμεύτηκε ότι μέσω ΕΣΠΑ θα ενισχυθεί η Πολιτική Προστασία και η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με τους εθελοντές. Σε ό,τι αφορά την φωτιά στο Παγγαίο Όρος, υπογράμμισε ότι έγινε κακή εκτίμηση.

Ο κ. Βενετίδης σημείωσε ότι αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Περιφέρεια σε οχτώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενισχύθηκε με τρία drone.

Από την πλευρά του ο Άλμπρεχτ Μπρέμε από τον Ομοσπονδιακό Φορέα Παροχής Τεχνικής Βοήθειας, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη παράδοση στον εθελοντισμό. Μάλιστα, στην Πολιτική Προστασία απασχολούνται 2.000 επαγγελματίες και 40.000 εθελοντές, πολύ καλά εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει ρυθμιστεί νομικά η απασχόληση των εθελοντών για να μην έχουν προβλήματα με τον εργοδότη τους και κίνητρό τους είναι ο θαυμασμός που έχει η κοινωνία για αυτούς.

Την ανάγκη για συνεκπαίδευση των εθελοντών με την πυροσβεστική και άλλους φορείς επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Φώτης Σαρηγιάννης.

Ανέφερε ότι η βοήθεια του κράτους στην ΕΟΔ είναι μικρή και ο φορέας καλύπτει τα έξοδα του από χορηγίες.

©

Loading

Play