ΟΑΣΘ-20 χρόνια προσβασιμότητας: Νέα οχήματα και υπηρεσίες εξυπηρέτησης για άτομα με αναπηρία

ΟΑΣΘ-20 χρόνια προσβασιμότητας: Νέα οχήματα και υπηρεσίες εξυπηρέτησης για άτομα με αναπηρία

Μέσα στο 2025, ο ΟΑΣΘ θα εισαγάγει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την καλύτερη διαχείριση των ραντεβού, ενώ προστίθεται ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στον στόλο

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος-Ραφαήλ Πάγκαλος

Στη σημερινή εκδήλωση του ΟΑΣΘ, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 2 Απριλίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υπηρεσία μετακίνησης ατόμων με αναπηρία.

Συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία των δύο ειδικών λεωφορείων για τη μεταφορά ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Σήμερα, ο ΟΑΣΘ διαθέτει τρία τέτοια οχήματα, καθώς και ένα εφεδρικό, ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται να προστεθεί ακόμα ένα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγιρής, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης υπηρεσίας και την προσπάθεια αναβάθμισής της, δηλώνοντας:

«Δεν υπάρχει άλλος οργανισμός αστικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα που να νοιάζεται περισσότερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες από τον ΟΑΣΘ. Παρά τις δυσκολίες που είχαμε και υπάρχουν, στηρίζουμε την υπηρεσία, έχοντας την ως προτεραιότητα.»

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η υπηρεσία λειτουργεί αδιάλειπτα όλο τον χρόνο, ακόμα και κατά τη διάρκεια απεργιών, σημειώνοντας:

«Η υπηρεσία ειδικής εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο. Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι απεργούν, η υπηρεσία παραμένει σε λειτουργία, δεν την εγκαταλείπουμε. Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με μία συγκεκριμένη υπηρεσία και πλέον διαθέτουμε τρεις. Τις προσεχείς εβδομάδες θα προστεθεί και τέταρτη, προκειμένου να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οργανώνουμε μια ψηφιακή  πλατφόρμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Ο Οργανισμός, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην καλύτερη φάση του.»

Ο διευθυντής κίνησης του ΟΑΣΘ, Σίμος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κατά τη μετακίνησή τους, επισημαίνοντας:

«Η μετακίνηση ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα, ή προβλήματα όρασης και γενικά με αναπηρία, δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Και συνήθως αυτά τα άτομα χρειάζονται τη συνοδεία κάποιου κηδεμόνα, που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, για να είναι πετυχημένη μία μετακίνηση είναι η εμπιστοσύνη και αυτή η εκδήλωση είναι για να αναδείξουμε αυτήν που έχουμε χτίσει.»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γαβριήλ Θυμιούδης, υπεύθυνος του ειδικού γραφείου συγκοινωνιών, ο Γιώργος Αυγουστίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης), και η Κατερίνα Λορέντζου, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στην Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Λορέντζου, η οποία ήταν το πρώτο άτομο με οπτική αναπηρία που χρησιμοποίησε την υπηρεσία, τόνισε τη σημασία της στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας έχουν πραγματοποιηθεί 150.000 μετακινήσεις, ενώ μόνο το 2024 καταγράφηκαν 7.000 διαδρομές, καλύπτοντας 148.000 χιλιόμετρα.

Κάθε όχημα διαθέτει συνοδό που βοηθά στην επιβίβαση των επιβατών με κινητική αναπηρία. Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά, με τρία λεωφορεία σε πέντε βάρδιες από τις 6:00 έως τις 22:00 τις καθημερινές και σε δύο βάρδιες τα Σαββατοκύριακα (7:00-23:00). Εξυπηρετούνται συνολικά 1.000 άτομα, εκ των οποίων 640 χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο και 340 έχουν προβλήματα όρασης ή δυσκολία στην κίνηση. Οι μετακινήσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται εντός των ορίων ευθύνης του ΟΑΣΘ, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως διαδρομές μέχρι τον Λαγκαδά.

Οι επιβάτες προγραμματίζουν τη μετακίνησή τους μία ημέρα πριν μέσω τηλεφωνικής κράτησης στις δύο τηλεφωνικές γραμμές 2310-933930 και 2310-952638, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ, ενώ το ποσοστό ικανοποίησης των αιτημάτων φτάνει το 90%.

Μέσα στο 2025, ο ΟΑΣΘ θα εισαγάγει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την καλύτερη διαχείριση των ραντεβού. Στην υπηρεσία μεταφοράς ατόμων με αναπηρία απασχολούνται 18 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων 6 συνοδοί, 7 οδηγοί και 5 διοικητικοί υπάλληλοι.

Ο Γαβριήλ Θυμιούδης υπογράμμισε τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους επιβάτες, δηλώνοντας:

«Έχουμε γίνει οικογένεια, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής, δεν είναι καθεστώς εξαίρεσης, δεν είναι στίγμα, δεν είναι τιμωρία.»

Στη λήξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη επιβίβασης με το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία.

Loading

Play