Με πρώτο βήμα την επιλογή δέντρου και με τη χρήση εξιδανικευμένης εφαρμογής green tree του προγράμματος Life Clivut, καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ, πραγματοποιούν μετρήσεις και μελετούν τα χαρακτηριστικά που έχουν τα πλατάνια της κατάφυτης οδού Γ. Βαφοπούλου. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης ενημέρωσης των πολιτών για τον ρόλο των ιστορικών πλατάνων της περιοχής.
Στο πλαίσιο την εκδήλωσης, η ομότιμη Καθηγήτρια Δασοκομίας, πρ. Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ Δρ. Θέκλα Τσιτσώνη, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στο μητρώο δένδρων της δενδροστοιχίας και στα μέτρα για την ορθολογική διαχείρισή τους.
«Στο πλαίσιο δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία εκπονήσαμε για το αστικό ρράσινο της Θεσσαλονίκης, έχουν καταγραφεί και τα πλατάνια της οδού Βαφοπούλου. Αυτή την εφαρμογή μπορείτε να τη βρείτε μέσα στο site του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να βρείτε τον χάρτη, την οδό και το πρόγραμμα είναι τέτοιο, ώστε πατώντας επάνω σε κάθε πλατάνι να μπορείτε να έχετε περίπου 100 στοιχεία για αυτό. Δηλαδή το είδος του τις συντεταγμένες του, το έτος φύτευσής του, σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του και πολλά άλλα», εξήγησε η κα Τσιτσώνη.
Όπως η ίδια τόνισε, « εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο πρόγραμμα αυτό, μπορούμε να δούμε διαδραστικά, δηλαδή μεγαλώνοντας το δέντρο, να αλλάζει η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά κάθε δένδρο. Συγκεκριμένα το πλατάνι, αυτό που βρίσκεται μπροστά στο Βαφοπούλειο, απορροφά περίπου 7000 kg διοξειδίου του άνθρακα, συνολικά δηλαδή από όλες τις δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα έδειξε ότι έχουν δεσμευτεί 6 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα…Βλέπουμε δηλαδή πόσο μεγάλη σημασία και πόσο μεγάλη είναι η συμβολή του αστικού πρασίνου για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή».
Σύμφωνα με την κα Τσιτσώνη «αυτά τα πλατάνια έχουν φυτευτεί από το 1944. ‘Εχουμε βρει πλατάνι μέχρι και το 1980-83. Για κάθε ένα, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να γνωρίζουμε όλα αυτά τα στοιχεία, πότε φυτεύτηκαν, ποιος είναι ο όγκος τους, ποια είναι η υγεία τους, πόσο διοξείδιο απορροφά το καθένα και επίσης και ποια είναι η οικονομική του αξία. Μέσα δηλαδή από ειδικές αλγομετρικές (ή αλγοριθμικές) εξισώσεις μπορούμε να βρούμε και την οικονομική του. Σχολιάζοντας ένα από τα πλατάνια που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση είπε ότι το αυτό που φυτεύτηκε το 1944 έχει αξία 13.000 € .
Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών σχετικά με το αστικό πράσινο και ιδιαίτερα τον ρόλο των ιστορικών πλατάνων της περιοχής ,τον χαρακτήρα της, το μικροκλίμα αλλά και τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Σήμερα παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα υπό την ομπρέλα των Eυρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE, που έχει το όνομα Clivut και ασχολείται με την κλιματική αξία των αστικών δέντρων, πέρα από την βασική καταγραφή που κάνουμε σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων όλων των δέντρων στις δεντροστοιχίες και τα πάρκα της πόλης μας», διευκρίνισε η καθηγήτρια Δασικής Πληροφορικής & Τεχνολογιών Πράσινων Περιφερειακών Πολιτικών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δ/τρια του Διατμηματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ Δρ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου.
Επισήμανε, δε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια συνδιοργάνωση των τριών μεσογειακών χωρών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. «Βλέπουμε λοιπόν τις ομοιότητες που έχουμε στις τρεις αυτές χώρες. Βλέπουμε τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές με τις οποίες αντιμετωπίζουμε το αστικό πράσινο. Η Λισαβόνα της Πορτογαλίας είναι μια πόλη που έχει ένα πολλαπλάσιο αριθμό πρασίνου ανά κάτοικο, σε σχέση με τη δική μας πόλη. Στη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 2,7τμ ανά κάτοικο και 9τμ είναι στη Λισαβόνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όμως είναι να αφυπνίσουμε κυρίως τις νέες γενιές, να αφυπνίσουμε με δράσεις τους μαθητές», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μίνα Φιλοπούλου σημείωσε πως, «το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σήμερα βγαίνει στον δρόμο και αγκαλιάζει τη γειτονιά του με μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα βιωματική περιβαλλοντική δράση που αφορά στα πλατάνια της οδού Βαφοπούλου.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου